Dit wist je nog niet over de film 'Thelma & Louise'

Films |
Vandaag viert Susan Sarandon haar 75ste verjaardag, een uitgelezen kans voor Proximus Pickx om terug te blikken op een van de grootste hits uit haar carrière: 'Thelma & Louise' van Ridley Scott.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In deze feministische roadmovie van Ridley Scott besluiten twee beste vriendinnen, Thelma (Geena Davis) en Louise (Susan Sarandon) hun dagelijkse leven achter zich te laten en te ontsnappen in een Ford Thunderbird-cabriolet. Maar niet alles gaat zoals gepland en de twee handlangers moeten op de vlucht slaan voor de politie. Wat er ook gebeurt, de twee liefhebbende vrienden steunen elkaar, tot de memorabele slotscène toe. Dit prachtige verhaal over de vriendschap tussen twee vrouwen ontving in 1992 een Oscar voor het beste scenario. Wij presenteren je enkele interessante feiten over deze kaskraker.

Susan Sarandon was niet de eerste keuze

Michelle Pfeiffer en Jodie Foster werden aanvankelijk benaderd om Thelma en Louise te spelen, omdat Ridley Scott, de regisseur van 'Alien' en 'Blade Runner' (die destijds de film produceerde), op zoek was naar een andere regisseur. Pfeiffer en Foster wilden allebei graag Thelma spelen, maar na een telefoongesprek kwamen ze overeen dat Jodie Foster de rol van Thelma en Michelle Pfeiffer de rol van Louise zou spelen.
 
Ironisch genoeg was het Michelle Pfeiffer die Scott ervan overtuigde zijn intensieve zoektocht naar een regisseur op te geven en het zelf te doen, maar uiteindelijk gaven de actrices allebei het project op. Michelle Pfeiffer stortte zich op de productie van 'Love Field' terwijl Jodie Foster een deal sloot met de producenten van 'The Silence of the Lambs'. Ridley Scott probeerde daarna Goldie Hawn en Meryl Streep te benaderen, maar uiteindelijk viel de keuze voor de rol van Thelma op Geena Davis. Zij had Ridley Scott gebeld om deel uit te maken van het project. Susan Sarandon had het script ook via haar agent ontvangen, maar ze voelde zich niet op haar gemak bij bepaalde romantische scènes en wilde meer details over de achtergrond van haar personage. Dat Sarandon toch haar weg naar de film vond, is is een staaltje uitstekende casting. De actrice zette de rol van Louise zo overtuigend neer, dat Ridley Scott haar de rol meteen aanbood.

Een "kleine" rol voor Brad Pitt

Afgezien van de ontvangst en aandacht die de film kreeg voor zijn twee hoofdrolspelers, bleek de acteur die daadwerkelijk profiteerde van het succes van de film Brad Pitt te zijn: deze rol betekende de doorbraak voor hem. Pitt speelt de rol van een lifter die het bed deelt met Thelma. Hoewel Pitt maar een kleine rol kreeg toebedeeld, was dat genoeg om van hem een sekssymbool te maken. Opvallend is dat veel bekendere acteurs in de rij stonden voor deze rol. Zo hebben onder meer George Clooney en Mark Ruffalo audities voor deze rol gedaan. Ook de toen al relatief bekende acteur Robert Downey Jr. stond te springen om de lifter te mogen spelen en bood zelfs zijn diensten aan voor elke prijs om binnen het budget te blijven. Desondanks werd hij niet eens uitgenodigd om auditie te doen. Waarom Brad Pitt de rol kreeg? Hij wist tijdens de auditie Geena Davis zo van streek te maken dat ze haar tekst vergat en haar testscène verknoeide. Davis vond dit zo goed, dat ze er op aandrong om te kiezen voor Pitt.

De mythische slotscène

Aan het einde van de film valt de auto van Thelma en Louise in de Grand Canyon. Deze scène was erg ingewikkeld om te filmen voor de productieploeg. De eindscène werd eigenlijk opgenomen in Dead Horse Point State Park in de Amerikaanse staat Utah, en was ook de laatste scène die werd opgenomen. Om de auto enigszins goed van de klif te laten vallen, werd er speciaal een springschans gebouwd. Er waren uiteindelijk twee takes nodig om de juiste beelden te krijgen. Stunttechnici hebben bij deze scène de auto met ballast verzwaard om ervoor te zorgen dat het voertuig bij de lancering niet meteen recht naar beneden zou duiken. Het resultaat mag in elk geval geslaagd genoemd worden.
 
Wil je dit meesterwerk nog een keer zien? Ga naar de Proximus VOD-catalogus. Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar deze film in de online VOD-catalogus
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top