Mythische vieringen: Julius Aghahowa, de acrobaat van het WK 2002

Tot het begin van de jaren 90 vierden spelers hun doelpunten op een heel klassieke manier: armen in de lucht, alleen of samen. Nadien kwam er meer en meer fantasie bij kijken, naar het beeld van Julius Aghahowa tijdens het WK 2002.

Scoren maakt iets los in een mens. Enorme euforie (als je geen acht goals in het krijt staat, tenminste) moet op gepaste wijze uitgedrukt worden. In 2002 stal de Nigeriaan Julius Aghahowa de show met zijn bijzondere viering op het WK in Japan en Zuid-Korea.

Tijdens dat WK was Nigeria ondergebracht in de ‘groep des doods’ met Zweden, Engeland en Argentinië. De Super Eagles startten hun toernooi met een nederlaag tegen de Argentijnen. Om hun kwalificatiekansen gaaf te houden, moesten ze een goed resultaat halen tegen Zweden.

Aghahowa was de snelste

De Nigerianen wisten dat ze geen genoegen konden nemen met een gelijkspel en trokken dan ook redelijk snel naar voor om de score te openen. Even voor het halfuur deden ze de netten trillen na een mooie actie.
 
De Super Eagles sturen de bal vanop het middenveld naar de rechterflank. De winger rukt op en verstuurt een fraaie banaanvoorzet à la Franky Vercauteren. Een afgemeten bal die Julius Aghahowa vindt op zijn weg, net voor de Zweedse doelman. Met een lichte hoofdknik devieert hij het leer richting de Scandinavische netten. Het stond 0-1, en de schutter van Shahktar Donetsk was uitzinnig van vreugde.

Acrobatieën

Aghahowa veert snel recht en holt richting cornervlag. Hij begint aan een indrukwekkende reeks soepele flikflaks zoals een volleerd gymnast ze zou uitvoeren op de turnmat. Na zes stuks eindigt hij met een achterwaartse salto.
 
Helaas zou zijn doelpunt geen impact hebben op de finale uitslag. De Zweden wonnen met 2-1, dankzij een tweeklapper van Henrik Larson. De nederlaag betekende de uitschakeling van Nigeria, want Engeland won met 1-0 van Argentinië. Met 6 en 4 punten achterstand op Engeland en Zweden was het lot van Nigeria nog voor de laatste match bezegeld.
 

Voetbal

Bekijk alles
Top