Wat maakt van Duitsland het nieuwe Hollywood?

Series |
Deze zondag is het de nationale feestdag van Duitsland. Onze oosterburen vieren dan de hereniging van Oost- en West-Duitsland in één Duitse staat in 1990. Vandaag de dag is Duitsland en met name Berlijn meer dan ooit een thuishaven geworden voor artiesten en beroemdheden. Proximus Pickx werpt zijn licht op dit fenomeen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Das Boot

Dat Duitsland überhaupt wordt beschouwd als een tweede Hollywood, is voor een heel deel te danken aan het internationale succes van de epische oorlogsfilm 'Das Boot' uit 1981. Regisseur Wolfgang Petersen en cameraman Jost Vacano stelden alles in het werk om het benauwde leven van de duikbootbemanning van de U96 zo realistisch mogelijk weer te geven.

De film werd niet alleen een kaskraker in het toenmalige West-Duitsland maar door zijn onnavolgbare realisme gooide deze film ook hoge ogen in de Verenigde Staten. Het oorlogsepos kreeg zes Oscar-nominaties en werd later door filmcritici universeel gelauwerd als een van de 100 beste films van de wereldcinema. De reputatie van Duitsland als filmland werd met 'Das Boot' definitief gevestigd. 
 
Ontdek 'Das Boot: The Director's Cut' op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Dark

Ook Duitse televisiereeksen krijgen meer en meer internationaal weerklank. Eén van de bekendste voorbeelden hiervan is 'Dark', dat algemeen wordt beschouwd als een van de populairste Duitse series die ooit gemaakt zijn. Hoewel Netflix (helaas) geen kijkcijfers prijsgeeft, is de score van de reeks op IMdb wel een goede graadmeter: 8,8 op 10 is de score die kijkers en recensenten geven aan deze Duitse thrillerreeks.

De reeks vertelt het verhaal van een kind dat vermist wordt in het kleine Duitse stadje Winden. Wanneer vier families op zoek gaan naar het kind, ontdekken ze het tragische verleden van dit mysterieuze dorp. 'Dark' bundelt mysterieuze verhaallijnen en intriges in een pittoreske Duitse streek die je alleen maar als einfach fabelhaft kan omschrijven.

Ontdek 'Dark' op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Internationale carrière

Dankzij de internationale reputatie van Duitse producties kiezen steeds meer artiesten en producenten voor een carrière in Duitsland. We denken bijvoorbeeld aan de Nederlandse presentatrice Tooske Ragas, bij ons bekend van 'K2 zoekt K3', of de Belgisch-Britse zangeres Moli. Eén van de bekendste voorbeelden van iemand die het maakte in Duitsland is Benny Claessens. Televisiekijkend Vlaanderen sloot de acteur in het hart dankzij zijn rol in 'Het geslacht De Pauw' maar zijn ster in het theater rijst steeds hoger dankzij zijn werk voor Duitse theatergezelschappen en andere producties.
 
Claessens trok al in 2010 naar Duitsland, waar hij lange tijd verbonden was aan de Münchner Kammerspiele. Nadat de overeenkomst met dat toonaangevend theatergezelschap afliep, verbond de acteur zijn lot aan diverse Duitse producties en won hij onder meer de prestigieuze Alfred Kerr-theaterprijs. Sinds dit jaar heeft hij definitief de oversteek gemaakt: in 'Buurman, wat doet u nu?' zagen we hoe presentatrice Cath Luyten de acteur hielp met zijn verhuis naar Berlijn, waar hij in het theater werkt. Hij is ook een van de weinige acteurs die eerlijk is over de reden waarom hij in Duitsland werkt. "Ik heb naast een aantal theaterprojecten ook films in Duitsland en Zwitserland. En daar betalen ze beter", geeft hij toe in Dag Allemaal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top