Vlaamse series en hun internationale tegenhangers

Van 2 tot en met 9 oktober organiseren Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie de week van het Nederlands. In die week willen de organisaties onze taal als wereldtaal belichten. Onze taal reist ook de wereld rond dankzij uitstekende fictiereeksen en naar aanleiding daarvan, namen we enkele Vlaamse series en hun internationale remakes onder de loep.

Professor T.

De eigenzinnige politieserie ‘Professor T.’, met grote namen als Koen De Bouw, Ella Leyers, Herwig Illegems en Carry Goossens in de hoofdrollen, is al langer een grote hit in het buitenland. Het origineel stak onze grens over naar Nederland, Australië, Roemenië, Italië en de Verenigde Staten. In Tsjechië werd een remake gemaakt, net als in Frankrijk (met Mathieu Bison) en in Duitsland (met Matthias Matschke). Maar de meest prestigieuze remake is toch de Britse, die afgelopen zomer uitkwam.
 
Enkele Belgische namen werkten mee aan de reeks die uitkwam op ITV, zoals regisseur Dries Vos en schrijfster Malin-Sarah Gozin

In de rol van Koen De Bouw als de stoïcijnse en briljante criminoloog speelt de Britse acteur Ben Miller, die vooral bekend werd met komische rollen zoals in ‘Johnny English’ en ‘The Worst Week of My Life’.

De acteerprestaties van Miller werden geprezen door de Britse pers, maar de zesdelige remake gooide toch niet de hoge ogen van het origineel. Zo schreef The Times dat de serie nog niet een tikkeltje tekortschiet en schreef The Daily Telegraph dat de reeks potentiëel heeft, maar dat niet ten volle benut. Het publiek leek de nieuwe aanpak van de serie wel te kunnen smaken, zien we in lezersbrieven aan dezelfde kranten. Of er een tweede seizoen komt, is nog niet bekend gemaakt.

Dertigers

De release van de Vlaamse soapserie ‘Dertigers’ deed bij ons het streamingplatform VRT NU crashen. Het kan aan de tactiek liggen om alle afleveringen in één keer op het publiek los te laten, maar fans van de serie streamden onmiddellijk zo veel afleveringen dat alle records op het platform gebroken werden.
 
Onze noorderburen zagen hoe ‘Dertigers’ potten brak en besloten dat ze niet achter konden blijven. BNNVARA maakte een eigen versie, waarin de namen van hoofdpersonages Pieter, Nora, Elias, Alex en Bart, behouden bleven. Tinne heet in Nederland Lot, Saartje werd gewoon Saar en Jeroen, de partner van Nora, werd Feras. De Nederlandse versie is iets diverser en speelt zich uiteraard af in Amsterdam, niet in Antwerpen.
 
De serie sloeg in Nederland even goed aan als bij ons en de relatief onbekende cast werd er meteen tot het sterrendom gekatapulteerd. Net als in Vlaanderen verscheen de serie meteen online, spek voor de bek van bingewatchers, die ook in Nederland met miljoenen tegelijk afstemden. Terwijl er bij ons duchtig gewerkt wordt aan een vierde jaargang, zwoegen de Nederlanders aan seizoen 3.

Beau Séjour

In 2022 wordt de Britse remake verwacht van de topreeks ‘Beau Séjour’. Die wordt gemaakt door de zender Sky, die eerder ook achter series als ‘Chernobyl’ zat. De Engelse remake zal ‘The Rising’ heten en wordt gelanceerd in de UK, Ierland, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bovendien verbindt NBC Universal Global Distribution zich ertoe de serie in zo veel mogelijk landen te verkopen. Er is dus duidelijk vertrouwen in de Vlaamse thrillerreeks.
 
Producent achter ‘The Rising’ is Julian Stevens, die naam maakte met series als ‘The Fall’ en ‘Informer’. In de regisseursstoel zit Ed Lilly (‘Industry’). 

In de hoofdrol, in het origineel vertolkt door Lynn Van Royen, zullen we de actrice Clara Rugaard (foto) zien. De Deense rijzende ster was laatst nog te zien aan de zijde van Hilary Swank in de sciencefictionfilm op Netflix ‘I Am Mother’. In andere rollen spelen Daniel Ings, Emily Taaffe, Nenda Neururer, Solly McLeod, Alex Lanipekun en Robyn Cara.
 
Of de Britse versie van de reeks een even groot succes wordt als het origineel, valt uiteraard nog af te wachten. Maar de makers geloven er zeker in. “Het unieke concept achter ‘The Rising’ sprak me meteen aan", zegt Stevens. "Het is een sterk verhaal met een straffe en onverwachte hoofdrol. Clichés worden op hun kop gezet en het verhaal kan helemaal vanuit het perspectief van het hoofdpersonage verteld worden. Het is een plezier om met zo’n briljant team aan een beklijvende show te werken.”

Series

Bekijk alles
Top