De actrices bewijzen dat op (acteer)talent geen leeftijd staat

Films |

1 oktober is de internationale dag van de ouderen. Vandaag zetten we iedereen in de bloemetjes die al heel wat zonnewendes heeft zien passeren. Maar we vestigen onze aandacht ook op ageism. Dat is discriminatie op basis van iemand leeftijd. Gelukkig zijn er in Hollywood enkele actrices die tegen dit fenomeen ten strijde trekken.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meryl Streep, 72 jaar

Meryl Streep hoort bij het meubilair in Hollywood. Deze actrice staat al 50 jaar op de planken en werd in haar carrière al 21 keer genomineerd voor een Oscar, zeventien keer was ze in de running om het beeldje winnen als ‘Beste Actrice’ en ze won in totaal drie Oscars. Ondanks het indrukwekkende palmares kreeg Streep ook al te maken met ageism. “Toen ik 40 jaar werd kreeg ik drie scripts toegestuurd waarin me een rollen gegeven werden als heks”, vertelde ze eens. “Gelukkig zette ik door en vergat ik deze momenten snel. We moeten beoordeeld worden op onze kwaliteiten en niet op onze leeftijd”, klinkt het bij Streep.

 

Jane Fonda, 83 jaar

Jane Fonda staat niet enkel bekend om haar briljante acteerprestaties. Deze Amerikaanse actrice heeft ook een uitgesproken mening over burgerrechten, het milieu en vrouwenrechten. Omdat ze al een dagje ouder is, merkte Fonda ook op dat oudere mannen en vrouwen vaak het onderspit moeten delven in Hollywood. Maar gelukkig laat ze deze trend niet aan haar hart komen en gooide Fonda zich onlangs op een nieuwe rol, die van Grace in de Netflix-serie ‘Grace & Frankie’. Daarin speelt ze een oudere vrouw wiens man op latere leeftijd alsnog uit de kast komt en hierdoor haar leven compleet overhoop gooit. Ze wordt bijgestaan door Lily Tomlin en samen bewijzen de dames dat leeftijd geen hindernis zou mogen zijn in Hollywood. Fonda is ook nog te zien in ‘Ours Souls at Night’ (2017) met Robert Redford en de komedie ‘Book Club’ (2018), een film waarin ze bijna werd vervangen door een jongere actrice...

Susan Sarandon, 74 jaar

De Amerikaanse actrice Susan Sarandon werd bekend bij het grote publiek na haar rol in ‘Thelma and Louise’ (1991). Ze schitterde ook nog in ‘The Rocky Horror Picture Show' (1975) en 'Death Man Walking’ (1995). Ze kreeg al meer dan 35 acteerprijzen in haar carrière en ontving zelfs een ster op de Hollywood Walk of Fame. Dat wil echter niet zeggen dat Sarandon de ongelijkheid in Hollywood niet opmerkt en aan de kaak stelt. Zo heeft ze al eens publiekelijk verklaart dat er geen plaats is voor vrouwen in Tinseltown boven een bepaalde leeftijd. Bovendien heeft de actrice een haat-liefdeverhouding met Hollywood want ze vindt dat vrouwen in films enorm geseksualiseerd worden.

 

Emma Thompson, 62 jaar

Je zou denken dat de Britse actrice Emma Thompson dankzij haar rollen in ‘Sense and Sensibility', 'Nanny McPhee', 'Love Actually' en 'Cruella' niet meer hoeft af te rekenen met vooroordelen. Maar toch komt ook deze klasbak regelmatig nog in contact met kwetsende opmerkingen over ouderdom. “Ik herinner me een voorval waarbij iemand zei dat ik te oud was om naast Hugh Grant te spelen, maar ik was maar één jaar ouder”, klonk het in de pers. Bovendien scheelde het niet veel of Thompson had, door haar leeftijd, naast de rol van Elinor Dashwood in ‘Sense and Sensibility' gegrepen. Ze stelde in de media ook de oneerlijke verloning voor oudere actrices aan de kaak want dankzij haar weten we dat de salarissen van oudere actrices minder hoog is dan die van jongere.

 

Diane Keaton, 75 jaar oud

Diane Keaton is net als alle andere actrices op deze lijst een legende uit Hollywood. Ze won in 1978 een Oscar voor Beste Actrice en zette ook sterke acteerprestaties neer in ‘The Godfather’, ‘Manhattan’ en ‘Anything Goes’. Toch vindt ook Keaton dat oudere vrouwen niet naar waarde worden geschat in Hollywood. Ze stoort zich bovendien ook aan het feit dat alleenstaande vrouwen het moeilijker hebben om het te maken in de filmwereld. “Ik denk dat ik een van de weinige single vrouwen van mijn leeftijd ben die films heeft gemaakt zonder te moeten trouwen," besluit ze. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top