Deze artiesten maken mentaal welzijn bespreekbaar

Films | Zoals elke week ben je dankzij 'Fresh Music' helemaal op de hoogte van wat er speelt in het mondiale muzieklandschap. In de nieuwste aflevering wordt gefocust op artiesten die het thema van mentaal welzijn bespreekbaar willen maken. Zangers en zangeressen die met een krachtige boodschap hun fans het juiste duwtje in de rug geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Shawn Mendes

Zijn populariteit valt dezer dagen amper te meten. Als een komeet schoot hij naar de top van de entertainmentsector. Eerst als ster op het internet, nadien als internationaal gereputeerde muzikale vedette. Maar ondanks dat succesvolle parcours kampt Shawn met een serieuze angststoornis. Of beter gezegd: net vanwege dat succes kampt hij met een angststoornis. Al op zijn vijftiende werd hij zowat overal achtervolgd door paparazzi en devote fans. De jonge artiest ging in therapie en leerde omgaan met de faam die bij zijn nieuwe leven hoorde. Tegenwoordig kan Shawn Mendes weer genieten van zijn populariteit, maar dat belet hem niet om geregeld zijn kwetsbaarheid te tonen voor een groot publiek.

Lady Gaga

De Amerikaanse zangeres kampt met een posttraumatisch stresssyndroom sinds ze op haar 19de seksueel misbruikt werd. Een gewichtig thema dat Lady Gaga toch bespreekbaar wist te maken. Ze vertelde onder andere hoe meditatie voor haar een redding bleek. Van meet af aan heeft de artieste zich opgeworpen als iemand met een hart voor de goede zaak. Ze zet zich vaak in voor benefietinitiatieven of zet met haar stem welzijnsorganisaties kracht bij. Lady Gaga praat openlijk over haar angsten, zowel tegen pers als publiek. Ze is zich zeer bewust van haar mondiale bereik en de voorname rol die ze daarin kan vertolken als ambassadrice voor welzijnsthema’s.

Billie Eilish

Billie Eilish lijdt aan het La Tourette-syndroom. Een problematiek die aan het licht kwam nadat eerst enkele video’s viraal gingen waarop te zien was hoe Billie last heeft van bepaalde tics. De jonge zangeres bevestigde vervolgens dat ze met deze ziekte kampt. Ook in haar songs snijdt ze dat onderwerp aan. In interviews legde ze al eens uit dat ze muziek als een ideaal middel ziet om met je problemen te leren omgaan en dat het kan helpen om elkaar beter te begrijpen. Toch wijst Eilish erop dat muziek niet dé oplossing is, die moet immers van jezelf komen.

Demi Lovato

De jonge popster toonde veel moed door openlijk te praten over hun moeilijke levenspad tot nog toe. In een documentaire uit 2017 deed Lovato uit de doeken dat die aan een bipolaire stoornis lijdt, dat Demi lang worstelde met hun non-binaire identiteit en dat die makkelijk ten prooi valt aan verslavingen. De voorbije jaren wierp Demi zich vaak genoeg op als spreekbuis van een generatie die geestelijke gezondheid hoog in het vaandel draagt. Demi Lovato praatte openlijk over hun depressies, hun boulimie en automutilatie. Daarmee probeert die om het taboe rond die thema’s te doorbreken. Iets waar Demi wonderwel in slaagt!

Ontdek aanstaande zaterdag 2 oktober om 19 uur 'Fresh Music' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandse tv-pakket? Je vindt Pickx+ op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+-aanbod via de Proximus Pickx 'All Stars' TV-optie! Bezoek onze site voor meer informatie over deze tv-optie.

Nood aan meer 'Fresh Music'? Duik dan zeker ook in de andere Fresh artikels!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top