Met vicekampioen en Bekerwinnaar KRC Genk (om 21u tegen Dinamo Zagreb in groep H van de Europa League), Antwerp (om 18u45 tegen Eintracht Frankfurt in groep D van de Europa League) en AA Gent (om 18u45 in groep B van de Conference League) staan de Belgische teams voor de belangrijke tweede speeldag in de Europese Bekercompetities.
Cruciale duels zijn het nog niet, daarvoor zijn we nog niet ver genoeg aanbeland in de competities, maar Genk en Gent kunnen mits twee thuiszeges al wel een belangrijke stap zetten richting Europese overwintering. Beide teams zouden zo met zes punten achter hun naam komen te staan. De Genkies gingen op de openingsspeeldag met het kleinste verschil winnen in Wenen en de zes op zes zou een stevige opsteker zijn met de dubbele confrontatie met groepswinnaar West Ham United in het verschiet. 
De tweede Europese beker is de voorbije jaren de speeltuin bij uitstek van de Limburgers, die voor de vijfde keer mogen deelnemen aan de groepsfase en er de vorige vier keer telkens als groepswinnaar uitkwamen. Meer nog: in eigen huis is Genk in de groepsfase van de Europa League nog steeds ongeslagen, met negen zeges en drie draws.
Ook AA Gent zou na de zege uit bij Flora Tallinn met een thuiszege tegen Anorthosis een mooie stap richting een Europese lente zetten. De Cyprioten verloren op de openingsspeeldag droog met 0-2 van Partizan Belgrado en zouden een weliswaar wisselvallig Gent niet al te veel problemen mogen bezorgen.
Antwerp daarentegen kreeg enkele weken geleden in een broeierig Athene in het slot het deksel nog op de neus tegen Olympiakos (2-1) en keerde zo uiteindelijk puntenloos terug uit de Griekse hoofdstad. Met Eintracht Frankfurt ontvangt The Great Old een op papier veel sterkere tegenstander, maar in realiteit een gewond dier op de Bosuil dat dit seizoen nog geen enkele wedstrijd kon winnen. Een thuisnederlaag moet absoluut vermeden worden, want met nul op zes is de tweede ronde van de Europa League wel erg ver weg.
In vergelijking met de vorige jaren zijn na de oprichting van de Conference League enkel de acht groepswinnaars van de Europa League nog rechtstreeks geplaatst voor de tweede ronde. De nummers twee spelen eerst nog een tussenronde tegen de nummers drie uit de groepsfase van de Champions League voor de laatste acht plaatsen in de achtste finales. De nummers drie uit de Europa League gaan naar de tussenronde van de Conference League, waar ze het tegen de nummers twee uit de groepsfase van die competitie opnemen. 
Met de Europese landenranking in het achterhoofd doen de Belgische clubs er best aan nog punten te sprokkelen op het Europese toneel. Landskampioen Club Brugge gaf dinsdagavond alvast het goede voorbeeld met een 1-2 stuntzege op bezoek bij RB Leipzig in de groep des doods van de Champions League. In totaal zijn er zo nog vier Belgische teams actief, enkel Anderlecht overleefde de voorrondes niet.

Volg het rechtstreeks verslag van de UEFA Europa League-wedstrijd Antwerp - Eintracht Frankfurt op donderdag 30 september vanaf 18u20 live op Play 4. De wedstrijd Genk - Dinamo Zagreb is live te volgen vanaf 20u35 op Sporza via Canvas.