Potvolkoffie! Deze ‘koffieblunders’ brachten Hollywood in verlegenheid

Soms haalt de realiteit de fictie in. Dat is het geval bij menig film en serie waarin de cast met lege koffietassen rondstruint voor de camera. Ziet er stom uit, als de kijker het merkt. Op deze internationale dag van de koffie haalt Proximus Pickx enkele voorbeelden aan.

Al gemerkt? Alle koffietassen die in beeld verschijnen, of ze nu van karton of van porselein zijn, zijn eigenlijk leeg. Vijf jaar geleden bestudeerde Slate dit fenomeen. Koffiebekers worden in tv-reeksen vaak gebruikt om te signaleren aan de kijker dat de dag net begonnen is. Met een koffietas in de hand lijkt de interactie tussen de protagonisten bovendien veel natuurlijker. Het zorgt voor een hoger realiteitsgehalte. Waarom die tas dan niet gewoon vullen met echte koffie?
 
Volgens onderzoeker Myles McNutt zijn er verschillende verklaringen mogelijk. Om alle koffiebekers voor élke take te vullen, zouden regieassistenten talloze keren met de koffiekan moeten rondgaan. En beeld je in hoeveel liters koffie de cast elke dag zou moeten slikken. Ten tweede zijn de lege tassen een manier om accidentjes op de set te vermijden. Het opnamemateriaal is vaak heel duur, en vlekken zijn snel gebeurd. Zo vermijdt men supplementaire kosten. In het algemeen wil de productieploeg geen tijd verspillen aan het vullen van koffiebekers, want time is money.

Gilmore Girls

Als er één serie is waar koffie een hoofdrol speelt, is het wel ‘Gilmore Girls’. De keren dat Rory en Lorelai koffie drinken of met een beker in de hand staan zijn amper bij te houden.
 
Als je in rekenschap brengt dat elke scène in meerdere takes is opgenomen, is de hoeveelheid cafeïne die beide actrices hebben verzet bijna beangstigend. Uiteraard waren hun koffietassen altijd leeg. Bewijs op beeld: de tas is zo licht dat Lorelei ze met één hand kan vasthouden.
 
Leuke anekdote: Alexis Bledel, die actrice die de jongedame vertolkt, heeft een bloedhekel aan koffie. Op de set dronk ze liever frisdrank.
 
Ontdek ‘Gilmore Girls’ nu op Netflix. Meer weten over Netflix bij Proximus Pickx.

Awkward

De scène waarin Jenna Hamilton en haar vriendin Tamara Kaplan de wetten van de zwaartekracht tarten met hun take-away koffie slaat alles. Zelfs de slagroom beweegt geen millimeter. Tamara haalt al babbelend de wildste toeren uit, zonder één druppel te morsen. Isaac Newton draait zich om in zijn graf.
 

High School Musical: The Musical: The Series

Een vaak voorkomende fout, zelfs al is het allesbehalve evident om een warme koffie te filmen door de warme dampen. Deze scène moet ons doen geloven dat het meisje haar net geserveerde en dus hete koffie in een paar slokken naar binnen werkt. Weinig geloofwaardig, wat ons betreft.

Games of Thrones

Een wereldberoemde blunder: die in aflevering vier van het slotseizoen. Iemand was zijn koffiebeker van Starbucks vergeten op de set, waarna die in beeld van de populaire fantasyreeks belandde. Een anachronisme in de middeleeuwse setting. De blunder werd zelfs niet door de monteur opgemerkt. Aandachtige fans spotten de beker, waarna die uitgroeide tot de beroemdste Starbucks-beker uit de geschiedenis. De koffieketen wreef zich wellicht in de handen bij zoveel gratis reclame.

Series

Bekijk alles
Top