Brulingua, het Brussels onlineleerplatform voor het leren van talen, breidt zijn aanbod uit 23 tot interfacetalen (die niet enkel in het Nederlandse of Frans aan te leren zijn) en 24 leertalen. Zo kondigt Brussels minister van Werk en Opleiding, Bernard Clerfayt, dinsdag aan.
Om de talenkennis te verbeteren, lanceerde het Brussels Gewest in 2013 Brulingua, een online leerplatform, toegankelijk in het Frans en in het Nederlands, waar je naast deze twee talen ook Engels of Duits kan leren.

"Inwoners van Brussel die geen Frans of Nederlands beheersen, vragen om een van deze talen te leren op een platform dat alleen in het Frans en Nederlands toegankelijk is, heeft geen zin. Het aantal interfacetalen moet worden verhoogd", vindt minister Clerfayt.

Vanaf 19 oktober biedt Brulingua in totaal 32 interfacetalen aan waaronder Pools, Spaans, Italiaans, Roemeens, maar ook Arabisch, Turks en Russisch.

Ook zal Brulingua niet langer 4 leertalen aanbieden maar 24, met inbegrip van de belangrijkste Europese talen, zoals Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks, Deens en Zweeds.

Om een job te vinden in het Brussels Gewest of in de rand, vormt kennis van meerdere talen een belangrijke meerwaarde op de arbeidsmarkt. Naast de vele multinationals hebben veel Belgische bedrijven hun hoofdzetel in Brussel. Kennis van de belangrijkste officiële talen, Frans en Nederlands, maar ook van andere talen, voornamelijk Engels, is vaak vereist. Bovendien wordt in één op de twee vacatures die door Actiris worden beheerd, expliciet gevraagd naar talenkennis. Daarvan zijn voor meer dan 55% vaardigheden in het Frans en het Nederlands vereist.

"Het gebrek aan taalvaardigheid bij werkzoekenden is een grote uitdaging om meer Brusselaars aan het werk te krijgen, vooral ook omdat 14.000 werkzoekenden slechts basiskennis Frans of Nederlands hebben. Hoe vind je een job als je niet eens een van de twee landstalen kent?", vraagt Bernard Clerfayt zich af.