Het nieuwe academiejaar van de Vrije Universiteit Brussel is dinsdag officieel geopend in de indrukwekkende en gerenoveerde Gare Maritime op de site van Tour & Taxis. Liefst 2.500 genodigden mochten de openingszitting bijwonen, met Covid Safe Ticket en zonder mondmasker. Rector Caroline Pauwels roept in haar speech op tot optimisme en actie na een uitzonderlijke gezondheidscrisis die vele wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen met zich meebracht.
"We hebben de onhebbelijke gewoonte te denken dat milieurampen of een covid-virus alleen anderen overkomen, maar ik mag hopen dat na het afgelopen anderhalf jaar bij iedereen die oogkleppen afgevallen zijn, en velen zich met mij afvragen: wat kunnen wij doen, wat kan ik doen?", vraagt rector Pauwels.

Die vraag is een rode draad doorheen haar pleidooi. Na een uitputtend jaar zag de VUB-rector dat iedereen scherpgesteld werd. Het is nu tijd om veerkracht te tonen en ongelijkheden te tackelen. De coronacrisis zorgde voor heel wat digitale oplossingen en mogelijkheden, maar Pauwels blijft het belang van sociale contacten, en mensen die mensen helpen, benadrukken.

"Ik hoop dat de studenten elkaar ontmoeten en groeien door mensen te ontmoeten. Het sociale contact hebben ze in eerste instantie gemist. Opnieuw op ontdekking gaan en het plezierige studentenleven waar ze leren met vrijheid om te gaan, na de beperkingen, dat wens ik hen toe", zegt Pauwels.