Een van de leiders van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), de laatste nog actieve guerrillabeweging in Colombia, is overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij had opgelopen na een bombardement van het leger. Dat heeft de Colombiaanse minister van Defensie, Diego Molano, dinsdag verklaard.
Ogli Angel Padilla Romero, beter bekend als Fabian, was het doelwit van een aanslag tijdens het weekend van 18 september, waarbij zes doden en verschillende gewonden vielen in het departement Choco in het noordwesten van Colombia. "Hij werd maandag gewond teruggevonden dichtbij de plaats waar het bombardement had plaatsgevonden", verklaarde Defensieminister Molano. "Hij is vanmorgen overleden aan de gevolgen van zijn verwondingen in een ziekenhuis in Cali."

Het gaat om de zwaarste klap voor de marxistisch-leninistische rebellenbeweging sinds de dood van een andere commandant, Uriel, in oktober 2020. Na de ondertekening van een vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering in 2016 is de ELN de voornaamste guerrillabeweging in het land.