Gillian Anderson: vastberaden naar het sterrendom

Series | Voor velen zal ze altijd de onderkoelde Dana Scully blijven, de FBI-agent uit het onvolprezen The X-Files, maar als we haar palmares bekijken, zien we hoe veelzijdig Gillian Anderson is.

Door MF

Deel dit nieuws

Geef haar een rol, en ze vult die prachtig in, altijd met een zweem van mysterie en mystiek.

The X-Files: Dana Scully

Dana Katherine Scully. Bleke huid, Venetiaans blond. En hadden zij en Mulder (David Duchovny) nu wél of  geen relatie? Doet er niet toe. Anderson kwam voor het eerst op de internationale radar dankzij deze ontzettend populaire sciencefictionreeks, waarin ze de sceptische FBI-agent en dokter Dana Scully speelt. Zij zet vraagtekens bij alles waar Mulder in gelooft. Prachtige rol, zeker omdat ze als Scully geen ‘damsel in distress’ is – de klassieke Hollywoodse kijk op vrouwen: ze moeten gered worden of sidekick zijn – maar de perfecte sparringpartner voor het personage van David Duchovny.

Great Expectations: Miss Havisham

Deze mooie bewerking van de bekende Charles Dickens-roman ‘Great Expectations’ is een driedelige minireeks. Niet de beste adaptatie, maar wel een waar Anderson de pannen van het dak speelt als Miss Havisham, een vilein vrouwmens, verbitterd en helemaal ‘van het padje’. Anders dan de ietwat ingehouden rollen die ze anders speelt, maar niettemin een performance om u tegen te zeggen.

Hannibal: Dr. Bedelia Du Maurier

Wat een cast: Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Laurence Fishburne, Gina Torres en Gillian Anderson. Samen vormen ze het ensemble voor deze stevige reeks, waarin Anderson zich helemaal vastbijt in de rol van de Dr. Du Maurier, de psychiater van Hannibal Lecter, een man die we allemaal kennen als liefhebber van ‘lever met chianti’. Wist je dat Anderson al eens gevraagd was voor de rol als Clarice Starling in ‘Hannibal’, maar dat ze verstek moest geven door haar contract met The X-Files?

 

Bleak House: Lady Dedlock

Voor de tweede keer een bewerking van een roman van Dickens. Deze keer een 15-delige serie, met Anderson als de koude, zeer op haar privacy gestelde Lady Dedlock. Trots, aristocrastisch en zo koud als de Kingdom of the North in Game of Thrones. Bleak House bracht Anderson terug naar de tv, nadat ze lange tijd enkel gefocust had op film en theater, haar eerste grote liefde.

The Fall: Stella Gibson

Setting: Noord-Ierland. Premisse: een kat-en-muisspel tussen Detective Inspector Stella Gibson en seriemoordenaar Paul Spector. Dit was een rol waarvoor ze veel lof kreeg (en een Emmy Award én een Golden Globe), niet in het minst omdat dergelijke rollen meestal naar mannen gaan. Anderson maakt van Gibson een sympathiek karakter, vooral omdat ze zo menselijk is, en we haar struggle met het leven en haar privéleven te zien krijgen. Casual seks, enorm gedreven en gebeten om zich te bewijzen in een wereld vol vrouwenhaat en seksimse. Volgens Anderson zelf de beste rol die ze ooit speelde.

Sex Education: Jean Milburn

Niet onderkoeld, maar levensecht en bijzonder sympathiek is haar rol als seksuologe/sekstherapeute Jean Milburn in het onvolprezen Sex Education, waarin ze haar patiënten raad geeft over all things sex, terwijl ze er privé zelf nogal een zootje van maakt. Perfect gecast, brilliant gespeeld, een karakter om van te houden in een serie die nogal wat bakens verzet. 

Lees hier meer over de impact van Sex Education op de mode.


The Simpsons: Dana Scully

Een uitsmijter: acteurs die zichzelf niet te au serieux nemen – als mens – belanden vroeg of laat wel eens in The Simpsons, waarin ze de draak mogen steken met zichzelf of met een van de personages die ze ooit speelden. Anderson is te zien als Dana Scully in The Simpsons, in de episode ‘The Springfield Files’, waarin ze een nog meer onderkoelde Scully neerzet dan we gewend zijn.

The Crown: Margaret Thatcher

Wij moesten toch twee keer kijken toen we la Anderson zagen opduiken in The Crown, in de rol van 'iron lady' Margaret Thatcher. On-na-volg-baar! Bijna twee druppels water en een accent dat ze zo feilloos imiteerde dat  het leek alsof je naar de echte Maggie zat te luisteren. Anderson kreeg er dan ook terecht een Emmy voor. Voor wie de serie nog niet gezien zou hebben: doen!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top