'30 en nooit meer werken', een documentaire voor wie al op 30 jaar met pensioen wil gaan

Vanavond kan je op de Nederlandse zender NPO 3 kijken naar '30 en nooit meer werken', een documentaire over het concept "Financial Independence, Retire Early" oftewel FIRE. Ook in België heeft deze beweging voet aan de grond gekregen.

Deze levensstijl, waarbij mensen zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk worden, ontstond ruim 30 jaar geleden in de Verenigde Staten. Ook in Nederland raken steeds meer jongeren de afgelopen jaren in de ban van FIRE en dat is wat de Nederlandse programmamaakster Vera Verzijl (PowNed) ertoe bewoog om een documentaire te draaien over deze beweging.
 
In '30 en nooit meer werken' ontmoet Verzijl onder meer bitcoinhandelaar Meyade. De 26-jarige jongeman is de belichaming van de Nederlandse handelsgeest en reist de wereld rond om te zoeken naar klanten voor zijn bitcoinbusiness. Hij ontmoet bijvoorbeeld voetballer Ryan Babel, die zich via het opkopen van vastgoed heeft opgewaardeerd tot een van de rijkste mannen van Nederland.
 
Ook de 33-jarige Myrthe handelt in vastgoed en ze zou naar eigen zeggen morgen kunnen stoppen met werken. Ze heeft immers onlangs een nieuw huis gekocht en laat haar woning nu inrichten. Vroeger was ze veel minder vermogend, na de scheiding van haar ouders moest ze zelfs haar maaltijden halen bij de voedselbank. Ze stelde zich als doel om nooit meer op een cent te moeten kijken als ze boodschappen doet en die missie lijkt ruimschoots volbracht.
 
Voorts zien we Tamar en haar kameel Einstein opduiken in het programma. De 35-jarige vrouw kwam eerder al eens in het nieuws omdat ze al zes jaar lang de wereld rondtrekt. Ze heeft haar job opgezegd en verkocht haar bezittingen om de ultieme vrijheid te beleven.
 

Hoe werkt het?

De filosofie achter FIRE is verraderlijk eenvoudig. Leef zuinig, maximaliseer je inkomen en spaar en beleg tegen hoge rendementen. Geniet vervolgens sneller dan de pensioenleeftijd van je financiële onafhankelijkheid. Het belangrijkste principe van FIRE is dat je minder uitgeeft dan dat je verdient.
 
Veel aanhangers van de FIRE-beweging gaan er vanuit dat je ongeveer 25 keer je jaarlijkse uitgaven moet hebben gespaard om comfortabel op pensioen te gaan. Tegelijk gaan ze er van uit dat hun kapitaal jaarlijks een rendement van vier procent opbrengt. Omdat de spaarrente van Europese banken historisch laag is, zoeken veel mensen hun heil in een combinatie van beleggen en zuinig leven.
 
Dat de FIRE-beweging ook bij ons voet aan de grond heeft gekregen, bewijst recente berichtgeving. In 2017 bracht zakenkrant De Tijd al een reportage over enkele Belgen die hun heil zochten bij deze beweging maar enkel anoniem wilden getuigen. In ons land lijkt het taboe over geldzaken nog groot te zijn. 

De krant stipt ook enkele nadelen van de FIRE-filosofie aan. Zo houden weinig beleggers rekening met onverwachte inkomstendalingen van lange duur, zoals chronische ziektes. En experten noemen het ook problematisch dat FIRE-adepten minder bijdragen aan de pensioenopbouw van de volgende generaties en zo het solidariteitsmechanisme ondermijnen waar ons pensioensysteem op steunt.
 
Bekijk '30 en nooit meer werken' op 28 september 2021 om 21u20 op NPO 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top