Na 25 jaar zijn ‘The Fugees’ terug om de wereld te veroveren

Muziek |

25 jaar nadat hiphopband ‘The Fugees’ hun eerste album uitbrachten, slaan Lauryn Hill, Wyclef Jean en Pras Michel de handen opnieuw in elkaar. Het muzikale trio zal in twaalf steden hun iconische album ‘The Score’ opnieuw opvoeren en daarbij aandacht vragen voor het klimaat en groeiende ongelijkheid op de planeet.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Morgen wordt een kleine try-out gehouden op een voorlopig geheime locatie in New York City. Daarna wordt alles in gereedheid gebracht om, net als in 1996, de wereld te veroveren met nummers zoals ‘Ready or Not’, ‘Fu-Gee-La’ en ‘Killing me Softly’. Van de twaalf steden die ‘The Fugees’ zullen aandoen, zullen er ook twee Afrikaanse steden bij zijn waaronder één in Ghana en één in Nigeria.

 

'Vluchteling'

Voordat het zover is nemen we je even mee naar 1990, het jaar waarin Lauryn Hill, Wyclef Jean en Pras Michel elkaar leerden kennen en samen muziek begonnen te maken. Die muziek klonk jazzy, hiphop-achtig en ruig. De drie muzikale talenten schuwden ook de politieke boodschappen niet en kwamen in 1993 zelfs met een unieke naam voor hun project: Fugees, afgeleid van ‘refugee’ wat vluchteling betekent.

In 1994 kwam hun eerste album uit. Die kreeg de naam ‘Blunted on Reality’ mee en stond boordevol keiharde hiphopnummers die zowel vernieuwend als zeer uitgesproken waren. Gek genoeg schopte enkel het nummer ‘Nappy Heads’ het tot de Amerikaanse Billboard Hot 100.

‘The Score’

In 1996 was het tijd voor het tweede album van de groep, ‘The Score’. Deze plaat ging verder op het elan van de eerste en brak alle records. ‘The Score’ werd één van de meest verkochte hiphopalbums uit 1996 en is ondertussen één van de best verkochte hiphopalbums aller tijden.

Het bekendste nummer op het album is ‘Ready or Not’ en dat is eigenlijk een cover van een gelijknamig lied uit 1968 van de Amerikaanse soulband ‘The Delfonics’. Ook hitsingle ‘Killing Me Softly’ werd in 1972 al eens opgevoerd door de Amerikaanse muziekcomponist Charles Fox. Met het eigen nummer ‘Fu-Gee-La’ zorgde de Fugees voor een exotische toets op het iconische album.

Een eigen carrière

In 1997 wonnen The Fugees een Grammy Award voor beste rapalbum. Kenners en critici waren lovend om de muzikale twist die het trio gaf aan de voornoemde klassiekers en over de eigen geschreven muziek die getuigde van heel wat intelligentie, iets waar east coast rapmuziek toen nog niet om bekend stond.

De lovende commentaren deden Lauryn Hill, Wyclef Jean en Pras Michel dromen van een eigen carrière. Hill bracht in 1998 ‘The Miseducation of Lauryn Hill’ uit. Dat was een album waarmee ze in 1999 vijf Emmy awards won nadat ze er voor tien werd genomineerd. Lauryn Hill was de eerste vrouwelijke artiest die hierin slaagde. Ook Wyclef Jean kende heel wat persoonlijke successen: De Haïtiaanse rapper bracht acht studioalbums uit en schreef mee aan hits zoals ‘Maria Maria’ van Santana en ‘Hips Don’t Lie’ van Shakira. Pras Michel bracht in 1998 de hitsingle ‘Ghetto Superstar’ uit samen met rapper Ol’ Dirty Bastard en Mya. Hij ging zich meer voor de filmwereld interesseren maakte tal van documentaires over het leven in Los Angeles, Somalië en Haïti.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top