Verhalen van elke slag in 'De Columbus'

De bus van Wim Lybaert rijdt deze week door Toscane, op weg naar het verre en bijna bereikbare Tibet. Aan boord zit de Nederlandse muzikant Rick de Leeuw, die zijn chauffeur met zijn verhalen eindeloos kan entertainen.

De reis begint, zoals steeds, aan een bushokje, deze keer in het pittoreske Italiaanse Toscane. Daar pikt Wim met zijn Columbus de Nederlandse zanger, dichter, schrijver, presentator, acteur… Rick de Leeuw op. Die begint zijn taak als copiloot al meteen met een levenswijsheid: het leven is een beetje als reizen met een bus. Het is niet erg als er aan het einde van de reis enkele blutsen en builen in zitten. Het zet meteen de toon voor een reisje vol verhalen, van komisch tot filosofisch.
 
Zo mijmert Rick de Leeuw weg bij bedenkingen over de dood en troost, en hoe verhalen over cipresbomen uit de Romeinse oudheid daarmee verband houden, over het verhaal van Franciscus van Assisi, praten met de dieren, de verborgen betekenis achter het lied ‘Er staat een paard in de gang’ en de mythe van dronken Theo, die na zijn eerste glaasje jenever altijd hetzelfde zei. “Zoek maar een mooi plekje uit, jongen. Het kan wel eens druk worden vandaag.” Het wordt propmt de nieuwe leuze van Wim en Rick.

Ook persoonlijk

De verhalen van Rick gaan net zo goed over zijn eigen leven. Zo herinnert hij zich nog hoe hij vreesde voor zijn leven toen hij met een klein vliegtuig van een optreden met Luc De Vos in West-Vlaanderen naar Den Haag moest vliegen. Het vliegtuig kreeg motorproblemen en kon makkelijk landen, maar Rick was toen nog maar net vader geworden en zag zijn zoontje al zonder hem opgroeien.
 
De blik in het jonge leven van Rick de Leeuw was dan weer aangrijpend. Vanaf zijn 12 jaar moest hij naar de kostschool, waar hij erg eenzaam was. Hij stelde zich zijn eigen leven voor als een film, of ging soms een hele namiddag in een weide staan om met koeien te “praten”. Een moderne Fransciscus, met andere woorden. Of over hoe hij zich overal thuis leerde voelen dankzij het boek ‘Paultje en het paarse krijtje’.

Wijn persen

Het mooie Italië heeft natuurlijk ook heel wat te bieden, van glooiende bergen tot uitgestrekte wijngaarden. In zo’n wijngaard laat Wim zich ontvallen dat hij eens een tros druiven recht in zijn mond zou willen uitknijpen. “Wat houdt je tegen?” “Mijn hemd zal vuil zijn.” “Er staat een hemd tussen jou en een diep verlangen. Doe het nu toch gewoon.” Erg proper is de techniek niet, maar lekker ziet het er wel uit.
 
Het echte Himalayagebergte was het uiteindelijk niet, maar de prachtige Italiaanse bergen, met de wolken die in het dal blijven hangen, mochten uiteindelijk niet onderdoen. Wim en Rick volgden de raad van dronken Theo en zochten een mooi plekje uit, niet dat het nog druk leek te worden.

Bekijk ‘De Columbus’ op zondag om 20u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier meer over de andere reisgasten Helmut Lotti, Jan Kooijman en Charlotte Adigéry:


Wim Lybaert ontdekt de vrolijke kant van Helmut Lotti in 'De Columbus'
'De Columbus': Wim Lybaert danst er op los met de Nederlandse Jan Kooijman
L
oslaten met Charlotte Adigéry

Films

Bekijk alles
Top