Tien Tony Awards voor musical 'Moulin Rouge!'

Muziek | 'Moulin Rouge!' heeft zondagavond in New York de Tony Award voor beste musical gewonnen. De succesvolle productie sleepte nog negen andere Tony's in de wacht, net geen record. De Tony voor beste toneelstuk ging naar 'The Inheritance' en 'A Soldier's Play' won de award voor beste revival van een toneelstuk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Musical 'Moulin Rouge!' was met tien awards, bijna een record, de grote winnaar van de avond. Acteurs Aaron Tveit en Danny Burstein wonnen Tony's voor hun rollen in het stuk, dat ook in de prijzen viel voor onder meer de regie, choreografie en kostuums. De musical is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001 van Baz Luhrmann, met Nicole Kidman en Ewan McGregor in de hoofdrollen.

'Jagged Little Pill', een musical rond de liedjes van Alanis Morissette, wist slechts twee van de vijftien nominaties te verzilveren. Diablo Cody won voor het script en Lauren Patten voor beste vrouwelijke hoofdrol.
De uitreiking van de Tony's voor het theaterseizoen 2019-2020 was in verband met de uitbraak van de coronapandemie een jaar uitgesteld. De nominaties waren wel al in oktober 2020 bekendgemaakt.

Coronaproblemen

Producties die voor een Tony in aanmerking komen, moeten normaliter voor het einde van april van dat jaar in première zijn gegaan. Dit jaar werd besloten dat alleen toneelstukken en musicals die voor 19 februari 2020 van start gingen, konden meedingen. Reden was dat stemmers anders te kort de kans hebben gekregen om de producties te zien. Theaters op Broadway sloten op 12 maart 2020 de deuren in verband met de pandemie.

Slechts achttien theaterproducties vielen binnen de aangepaste Tony-regels: vier musicals, tien toneelstukken en vier revivals voldeden aan de eisen. Het jaar ervoor prijkten er nog 34 titels op de stembiljetten.

Eerbetoon aan overleden collega's

Normaal wordt er bij elke uitreiking ook hulde gebracht aan musicalsterren en medewerkers die overleden zijn, maar door de verplichte sluiting van Amerikaanse theaters kon dat eerbetoon een tijdlang niet plaatsvinden. Gastheer en Hamilton-ster Leslie Odom Jr. begon de avond met een muzikaal eerbetoon aan zijn overleden collega's. Daarna sprak hij het publiek in een gepassioneerde ode aan de theaterwereld toe over het belang van voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus.

"We zijn hier samengekomen voor een epische reünie van mensen die hun liefde voor de theatergemeenschap willen tonen. Ze hebben 18 maanden moeten wachten voor de lichten van Broadway terug aan mochten gaan. Iedereen hier is gevaccineerd en getest, en iedereen draagt een mondmasker. In de komende tijd zal elk Broadway-theater er zo uitzien, maar dat is oké. We zijn een hechte gemeenschap en dat is wat we doen: we zorgen voor elkaar", verklaarde Odom.

Lees hier ook ons artikel over 20 jaar 'Moulin Rouge'!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top