Zondag is het al weer de laatste dag van deze wereldkampioenschappen wielrennen in België. Het hoofdevenement voor de mannen belooft een open, spannende en eventueel verrassende wedstrijd te worden. Ook al is er een grote favoriet: onze landgenoot Wout Van Aert.
Voorlopig kende ons land weinig geluk in de wegwedstrijden bij de mannen op de wereldkampioenschappen in ons land. Na drie medailles in het tijdrijden staat het aantal medailles op de weg helaas nog steeds op nul. Komt daar na de wegrit bij de mannen verandering in?
 
Bij de junioren ging Cian Uitdebroeks, een van de sterkhouders bij de mannelijke Belgische junioren, tegen de vlakte nog voor de wedstrijd losbarste. Daardoor kon hij nooit meer terug in het peloton komen. Bij de beloften was Arnaud De Lie titelkandidaat maar ook hij verloor zijn kansen bij een val. Hopelijk hebben onze landgenoten in de wedstrijd van zondag meer geluk. 
 
Toch geen Vlaams parcours?

Zondag staan de renners aan de start in Antwerpen waar ze vertrekken voor een wereldkampioenschap van 268,3 kilometer richting Leuven. Tussen Antwerpen en Leuven legt het peloton acht lokale rondes op een zogenaamd ‘Flandrien’-circuit af. In die lokale rondes moeten de atleten zes beklimmingen waaronder de Moskesstraat trotseren. Die schotelt de renners in de laatste 150 meter een stijgingspercentage van 16 procent voor. Het zou dus wel eens kunnen dat de echte schifting daar wordt gemaakt. 
 
Ook op het slotcircuit wacht de renners een moeilijke finale. Onder anderen de Decouxlaan, Wijnpers en Sint-Antoniusberg moeten nog gepasseerd worden, en ook dan is het nog niet gedaan met klimmen. In het laatste stuk moet het peloton nog over een stuk vals plat van 750 meter aan een gemiddeld percentage van 2,2% met pieken tot 5%. Bovendien zijn de wegen in de finale erg smal, waardoor dat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Bij de wedstrijden voor beloften en junioren werd meer dan eens hard gevallen in de bochtige straten. Het parcours ziet er op papier ‘Flandrien’-achtig uit, maar we verwachten dat de koers veel opener zal zijn dan dat. 
 
Wout van Aert tegen de rest van het peloton

Op papier is Wout Van Aert de te kloppen man voor deze wereldkampioenschappen. Hij verkeert in topvorm en het parcours is voor onze landgenoot weggelegd. Daarnaast kan hij rekenen op een Belgische ploeg van formaat om deze droom realiseren. Met mannen als Remco Evenepoel en Jasper Stuyven in de ploeg is het plan B in ieder geval minstens even sterk. Toch beseffen we dat het gevaar zondag uit alle hoeken zal komen en de wedstrijden bij de jeugd toonden aan dat een sterk team sowieso meer kans op winst heeft. 
 
De Belgen zullen het moeten afleggen tegen een sterk Frankrijk met uittredend wereldkampioen Alaphilippe als kopman. Italië schuift Colbrelli als Europees kampioen naar voren en Nederland kan rekenen op Mathieu van der Poel. Denemarken gaat met Valgren, Cort Nielsen en Pedersen naar de finale en ook renners als Matej Mohoric, Peter Sagan, Thomas Pidcock, Marc Hirschi, Caleb Ewan en Michael Matthews of Michal Kwiatkowski mogen we niet uit het oog verliezen. 
 
Bij de junioren werd de renner die tweede eindigde op de Europese kampioenschappen wereldkampioen. Als we die logica volgen, zou onze eigenste Remco Evenepoel de regenboogtrui tegen zondagavond mogen aantrekken…
 
De mannenkoers van deze wereldkampioenschappen kan je zondag volgen op de kanalen van Sporza.