Elisa Balsamo (23) kreeg in Leuven haar revanche na een moeilijk voorjaar en mislukte Olympische Spelen. "Na Tokio had ik nog één doel", verklaarde ze. "Dit WK in Vlaanderen."Balsamo won al een paar wereldtitels op de piste en bereidde zich na het voorjaar op de Spelen voor. "Ik heb geen gemakkelijk seizoen achter de rug", deed ze uit de doeken., "Ik trainde heel hard voor Tokio, drie maanden lang zag ik bijna alleen die piste en koerste ik amper op de weg. De Spelen liepen niet zoals ik dat voor ogen had. Dus na Tokio wilde ik maar één ding: goed zijn op het WK. Al in de Brabantse Pijl had ik gezien dat deze wedstrijd me wel moest liggen. Dus na een paar dagen rust, heb ik enorm hard getraind voor dit WK. Hier haal ik mijn revanche voor het moeilijke eerste deel van dit seizoen. Mijn coach verrichtte uitstekend werk, want ik had vandaag super benen en ik klaar de klus."
Balsamo is misschien een verrassing voor het grote publiek, haar team trok wel haar kaart. "Klopt", zegt ze, "als het tot een sprint kwam, was het aan mij. Zo'n licht hellende finish ligt me wel en in de finale leverden mijn ploegmaten perfect werk om me in stelling te brengen. En dan die leadout van Borghini. Ongelooflijk. Ik wist dat ik lang genoeg moest wachten om aan te zetten en dat deed ik ook. Zonder haar en zonder de andere meisjes win ik hier niet."
Balsamo won dit seizoen nog maar één keer, de GP Oetingen, in België, voor Jolien D'hoore en Marianne Vos, die nu zilver greep. "Ongelooflijk toch", eindigde ze, "ik koers graag in België, de sfeer is hier altijd goed. Toen won ik ook voor Marianne en nu sta ik hier opnieuw, op het hoogste schavot, voor haar. Ze is een van de grootste kampioenen in het vrouwenwielrennen. Dit is heel speciaal, die trui pakken en met haar op het podium staan."
Balsamo zal haar trui volgende week tonen in Parijs-Roubaix. Of ze het WK piste rijdt is nog niet duidelijk. Komende winter wil ze haar universiteitsdiploma halen. Ze studeert literatuur. "Ik houd van de klassieke werken, afstuderen wordt mijn doel deze winter. Na het wielrennen wil ik graag een nieuw leven beginnen. Journalist worden lijkt me wel fijn."