Elisa Balsamo knalde naar de regenboogtrui in Leuven en haalde het voor Marianne Vos in de sprint, goed voor haar tweede zege van het seizoen. Eerder kroonde de 23-jarige Nederlandse zich ook tot wereldkampioene bij de junioren in 2016 in Qatar.
Hier heb ik geen woorden voor", was de eerste reactie van de Italiaanse, die tranen van geluk huilde, "ik kan het amper geloven. Dit is een droom. Hier wereldkampioen worden na zo'n lang seizoen, ik zeg het, ik heb er geen woorden voor." Italië toonde zich in blok en counterde in de finale enkele aanvallen, Balsamo liet zich de hele wedstrijd niet zien en deed geen trap teveel. "Mijn team was zo sterk vandaag, zonder hen pakte ik dit goud niet vandaag. Die leadout van Elisa Longo Borghini was zo straf."

In de sprint werd Balsamo perfect gebracht. "In die laatste bocht wist ik dat het aan mij was. Mijn verstand moest op nul, ik moest gewoon 'full gas' gaan en zo snel mogelijk naar de finish rijden. Dat lukte wonderwel. Ik was al eens wereldkampioen bij de junioren, maar dit is andere koek. Ik zal een paar dagen, misschien wel maanden nodig hebben om dit te realiseren."