Doorbreekt blauw-zwart de ‘Duitse vloek’ in Europese uitwedstrijden?

Sport | Één keer 0-0, vijf keer verloren: de balans van de Europese uitwedstrijden van Club Brugge op Duitse bodem in dit millennium oogt mager. Sinds de millenniumwissel slaagde blauw-zwart er niet in om een Europese driepunter mee te graaien bij onze oosterburen. Kunnen de troepen van Philippe Clement die vloek op het veld van RB Leipzig doorbreken?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens de vorige Champions League-campagne gingen Ruud Vormer en co. twee keer kansloos onderuit tegen Borussia Dortmund: een dubbele 0-3. Met de groeten van wonderboy Erling Haaland, die over de twee matchen vier keer scoorde tegen de Bruggelingen.
 
We spoelen verder terug, naar de Champions League-campagne van 2018/2019. In groep A lootte Club datzelfde Borussia Dortmund. In het Signal Iduna Park sleepten de manschappen van toenmalige coach Ivan Leko een knap 0-0 gelijkspel uit de brand, dankzij ijzersterk werk van de viermansdefensie Clinton Mata, Benoît Poulain, Brandon Mechele en Stefano Denswil. Het was tot dan toe het enige puntje dat Club in dit millennium kon rapen op een Duits veld in een Europese competitie. En dat is het nog steeds.

Sinds 2000 kwam Club telkens van een kale reis terug uit Duitsland: zo ving blauw-zwart bot tegen Hannover 96, Bayern München, Borussia Dortmund en VfB Stuttgart. Al waren ze er in de voorrondewedstrijd tegen Dortmund in 2003 wel dichtbij: Club Brugge, onder het trainersbewind van Trond Sollied, was de regerende landskampioen en had de thuiswedstrijd met 2-1 gewonnen. In de terugwedstrijd speelde Tomislav Butina een hoofdrol: bij zijn debuut voor Club ging de doelman al meteen flagrant in de fout toen hij een terugspeelbal slecht verwerkte. De Duitse spits zat er kort op en tikte de openingsgoal binnen. Club maakte daarna gelijk via Mendoza, maar vier minuten voor affluiten kwamen de Borussen alweer op voorsprong. In de strafschoppenreeks zette Butina zijn fout van het matchbegin recht door twee elfmeters te stoppen en zijn team zo naar de groepsfase van de Champions League te loodsen.

Zand in de machine

Dat de Duitse vicekampioen van vorig seizoen zijn vel duur zal verkopen in eigen huis hoeft geen betoog. Toch is de strijd niet op voorhand verloren voor Club: RB Leipzig miste zijn seizoensstart compleet. Na een zeven op achttien modderen de troepen van trainer Jesse Marsch aan in de buik van het klassement. De achterstand op leider Bayern bedroeg na amper vijf speeldagen al twaalf punten.
 
Leipzig zag vorig seizoen twee sterke centrale verdedigers vertrekken – Dayot Upamecano trok naar Bayern en Ibrahima Konaté  naar Liverpool – en plukte zelf linksback Angeliño weg bij Manchester City. Diezelfde Angeliño pakte op de openingsspeeldag van de Champions League een rode kaart in de spectaculaire 6-3 nederlaag op het veld van uitgerekend Manchester City. De Europese campagne begon voor Leipzig met een valse noot.
 
Ook in de competitie lijkt er zand in de motor van Leipzig te zitten. De seizoensrevelatie van vorig seizoen kreeg billenkoek van de Rekordmeister (1-4) en tegen middenmoter Köln kwam het niet verder dan een 1-1. Op de vorige speeldag in de Bundesliga tankten de Roten Bullen wel vertrouwen met een monsterzege tegen Hertha Berlijn (6-0), waar Boyata met een spierblessure aan de kant stond. Het dreigende crisissfeertje is dus eventjes weggejaagd, maar de Duitse vicekampioen is er ongetwijfeld op gebrand om te bevestigen tegen de Belgische landskampioen en de slechte seizoensstart zo helemaal uit te wissen. Leipzig zal dus met het mes tussen de tanden aan de aftrap staan. Club is gewaarschuwd.

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen lang op de kanalen van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top