Rusland heeft vandaag een nieuw recordaantal van dagelijkse overlijdens aan de gevolgen van COVID-19 opgetekend. Volgens het crisiscentrum van de Russische regering zijn 828 mensen de laatste 24 uur overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.
Voor de vierde dag op rij overlijden er meer dan 800 mensen op 24 uur tijd aan het coronavirus. Het vorige recordaantal dagelijkse overlijdens, namelijk 820 overlijdens per dag, werd op 26 augustus 2021 en 23 september 2021 bereikt. Rusland wordt van alle landen in Europa het zwaarst door de coronapandemie getroffen. Sinds het begin van de pandemie overleden al 202.273 mensen er aan COVID-19. Dat klopt als je er net als de Russische regering de strakke definitie van een corona-overlijden op nahoudt. Het Russische statistiekbureau Rosstat handteert echter een ruimere definitie en meldde eind juli al meer dan 350.000 sterfgevallen. Rusland telt ongeveer 146 miljoen inwoners.

Een golf van de deltavariant van het coronavirus overspoelt Rusland sinds het begin van de zomer. Vrijdag telde het land maar liefst 21.379 nieuwe coronabesmettingen. De futloze vaccinatiecampagne komt maar niet op snelheid: slechts 28 procent van de Russen zou al volledig gevaccineerd zijn. En om de economie in stand te houden neemt de Russische overheid amper beperkende coronamaatregelen. 

De hoofdstad Moskou gaf deze week toe met een tweede uitbraak van de deltavariant te worden geconfronteerd, na een eerste tijdens de zomermaanden. Het aantal coronabesmettingen steeg er met 24 procent op een week tijd, het aantal ziekenhuisopnames met vijftien procent.