Tim Storms, wereldrecordhouder voor de diepste stem, betovert en imponeert met zijn timbre. En hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, met ouder worden blijft zijn stem nóg lager worden…
Wanneer je Tim Storms hoort zingen, kan je je alleen maar afvragen: “Hoe diep kan een menselijke stem eigenlijk worden?” Sinds 2002 is hij houder van het wereldrecord voor de laagste noot ooit gezongen door een mens. Hij brak al meermaals zijn eigen record, dat nu officieel vastligt op G-7 (0,189 Hz). Een nietszeggend cijfer voor de meesten van ons, maar twee woorden vatten het simpel samen: uitzonderlijk laag!
 
Naast het Guinness World Record voor laagste noot, heeft hij ook het record voor zanger met het meest uitgebreide vocale bereik. Zijn stem wordt aangeduid als het hebben van 10 octaven. Ter vergelijking: een piano heeft 7 octaven. Mariah Carey heeft er 5, net als David Lee Roth. Kortom, als je de 88 toetsen op een doorsnee piano hebt, moet je daar nog eens een piano naast zetten om de ‘range’ te hebben die hij weet te bereiken. Luister even mee:De laagste noot ooit neergeschreven
 
Om te beseffen hoe uniek en laag zijn stem is, is het interessant om te luisteren naar de muziek van Paul Mealor. In 2011 schreef de componist een partituur voor het koor genaamd ‘De Profundis’. Het bevat de laagste vocale noot die ooit in een klassiek muziekstuk is geschreven: een lage E.
 
Een wereldwijde jacht op een zanger met een voldoende lage stem om tde noot te zingen, begon en Storms was een van de vocalisten die een opname instuurden. Terwijl anderen een lage E konden bereiken, moesten de meesten erg veel moeite doen om het te bereiken. Storms kon er niet alleen moeiteloos bij… maar hij kon ook twee octaven lager zingen.Zijn stem is altijd laag geweest, vertelde hij in het jaar van zijn onderscheiding aan de Britse radio Classic FM. “Hoe ouder ik word, hoe meer mijn stem wegzakt. Ik heb nog nooit die puberfase meegemaakt waarin de stem verandert.” Dus de kans dat iemand zijn record haalt, lijkt vrij onwaarschijnlijk.