Jasper Stuyven is één van de zeven landgenoten die Wout van Aert zondag aan de trui van wereldkampioen moet helpen. "Je kan wel 1000 scenario's schrijven voor deze koers", sprak de Leuvenaar vooraf. "Maar dat gaan we hier niet allemaal uit de doeken doen. We hebben één doel: Wout wereldkampioen maken."
Jasper Stuyven is een man van de streek. Hij groeide op in Leuven en z'n ouderlijke huis staat op 250 meter van de finish. "Dat is zeker een voordeel", vertelde hij op een persmoment van de Belgische ploeg in het teamhotel in Mechelen.

"Ik weet wat me te wachten staat. Met welk parcours ik dit moet vergelijken? Moeilijk te zeggen. Het is de eerste keer dat hier een koers wordt gereden. We gaan deels over de wegen van de Brabantse Pijl, maar die koerst telt slechts 200 km. Door het vele draaien en keren en de vele hellingen doet het ook wat denken aan de Ronde van Vlaanderen, maar het heeft ook wat weg van een Amstel Gold Race. Wie zal het zeggen? Het wordt hoe dan ook een nerveuze koers."

België heeft met Wout van Aert de topfavoriet in de rangen. "Als ploeg horen we bij de sterkste landen", aldus Stuyven. "Maar ik vind nu niet dat we er met kop en schouder bovenuit steken. En we mogen zeker niet overmoedig worden omdat het een WK in eigen land is. We moeten uitgaan van onze eigen kracht, onze eigen kopman, maar we moeten zeker ook verstandig koersen."

Dylan Teuns noemde de Italianen en Denen ook een bijzonder sterk blok. Tiesj Benoot beaamde die stelling. "We moeten gewoon de wedstrijd slim aanpakken", zei Stuyven. "Het belangrijkste is dat we Wout in de best mogelijke positie naar de finish helpen en met hem wereldkampioen worden. Wordt het een sprint met 30 man? Dat kan. Wordt het een solo? Dat kan. Wordt het een sprint met een kleine groep? Ook dat kan. Zie je, er zijn zoveel opties."

De verwachtingen zijn hooggespannen, een WK in eigen land, met een kopman die topfavoriet is. Kan België alleen maar tevreden zijn met de regenboogtrui en geeft dat meer druk? "Je mag zo niet redeneren", counterde de Leuvenaar, "dat als Wout geen wereldkampioen wordt, het WK een mislukking was. Er kan zo veel gebeuren in een koers. Die druk mag je jezelf niet opleggen. Misschien krijg je een bepaald wedstrijdverloop dat niet het verwenste resultaat heeft en wordt een andere renner wereldkampioen. Dat kan heel goed gebeuren. Ja, Wout is onze kopman en hij durft dat ook te zeggen, en wij gaan er alles aan doen om hem te helpen, maar koers is geen exacte wetenschap."