5 hits die helaas geen opvolgers hebben gekregen

Het is moeilijk te voorspellen hoe succesvol een liedje zal zijn als je het schrijft. Eén ding is zeker, geen van deze artiesten had enig idee dat ze een echte hit aan het uitbrengen waren! Daar bleef het succes echter bij: de artiesten zijn er niet in geslaagd om een vervolg aan de populariteit van hun hitnummer te breien. Hier zijn enkele voorbeelden van liedjes die een one-hit wonder zijn gewonden.

Somebody That I Used to Know - Gotye

Ongetwijfeld ken je de tekst van dit zoete en aanstekelijke liedje nog uit je hoofd. Maar wist je dat de artiest een Belg is? Gotye, wiens echte naam Wouter De Backer is, is geboren in Brugge! Zijn hitsingle 'Somebody That I Used to Know' kwam uit in 2011. Het was de eerste single van zijn album 'Making Mirrors'. Het album werd een groot succes en won zelfs verschillende prijzen, waaronder de Grammy voor beste opname van het jaar. Je zou denken dat dit ongelooflijke succes de carrière van Gotye een ongelooflijke push zou geven, en toch... verdween hij daarna praktisch uit de muziekscene. De Belgisch-Australische artiest is actief gebleven in de schaduw van zijn band, The Basics, en andere kleinere muzikale projecten. Hoewel hij een voet in de muziekwereld houdt, lijkt het erop dat hij geen vervolg op zijn iconische hit voorbereidt. Spijtig! 


Let Her Go - Passenger

Deze half-dramatische, half-romantische ballade is niet van de radio te krijgen sinds het uitkwam in 2012. Het is het liedje dat de vertolker ervan, de Britse zanger Mike Rosenberg, naar de voorgrond van de muziekscene stuwde. De hit staat op het derde studioalbum van de zanger, die al jaren muziek maakt. Superster Ed Sheeran had wel een boontje voor zijn muziek en nodigde de singer-songwriter uit om op te treden als openingsact op zijn concerten. Na deze wereldberoemde hit is Rosenberg muziek blijven maken en heeft hij nog verschillende albums uitgebracht. Hoewel hij nog steeds succesvol is en verre van vergeten, heeft geen van zijn nummers de ongelooflijke buzz van 'Let Her Go' geëvenaard.  


Barbra Streisand - Duck Sauce

Tot op de dag van vandaag wordt deze hit nog steeds beschouwd als een van de liedjes die de housemuziek op de kaart heeft gezet. In 2010 bracht Duck Sauce, een dj-duo uit New York, de hit 'Barbra Streisand' uit. Het nummer bevat verschillende samples, waaronder Boney M's 'Gotta Go Home', dat gebaseerd is op Nighttrains 'Hallo Bimmelbahn'. Het liedje is is vernoemd naar de Amerikaanse zangeres en actrice Barbra Streisand, die zei dat ze gevleid was dat het lied aan haar was opgedragen. De dj's kunnen de keuze van de titel echter niet verklaren: "Er is geen verband, we dachten gewoon dat het mensen aan het lachen zou maken." En het werkte! Na deze wereldberoemde hit bleef Duck Sauce actief in de Disco House-scene, maar geen van hun nummers evenaarde 'Barbra Streisand'. Destijds was het bewijs van het succes onmiskenbaar: het werd gebruikt in verschillende reclamespots, en op een website kon je de titel zelfs vervangen door je eigen naam om zo een gepersonaliseerd liedje te krijgen. Klasse, quoi!. 


The Fox (What Does The Fox Say) - Ylvis

De kans is groot dat je je dit liedje herinnert, want het is even vervelend als verslavend. Het veroorzaakte een ongelooflijke en onvoorspelbare buzz in 2013, meesurfend op de golf van bijna parodiërende nummers als Psy's 'Gangnam Style' of Baauers 'Harlem Shake'. Denk aan de ‘challenges’ en de nieuwe ‘dance moves’ die op deze hits volgden! Achter 'The Fox' en het onvergetelijke refrein 'What Does The Fox Say?' vind je de Noorse broers Bård Urheim Ylvisåker en Vegard Urheim Ylvisåker terug. Het duo komieken plaatste de hit op hun YouTube-kanaal zonder ook maar een seconde te vermoeden dat het zo'n succes zou worden. De groep bleef hetzelfde soort muziek verder produceren, vaak parodiërend maar ultra-catchy, zonder ooit opnieuw een dergelijke internationale bekendheid te krijgen.


Cheerleader – OMI

'Cheerleader' was een echte zomerhit anno 2014 maar wordt vandaag de dag nog steeds beluisterd. Maar wat is er sindsdien van OMI geworden? De Jamaicaanse reggaepopzanger werd in 2015 zelfs genomineerd voor twee NRJ Music Awards, in de categorie International Revelation of the Year en International Song of the Year. Voortbouwend op dit succes bracht hij meteen een album uit getiteld 'Me 4 U', met daarop 'Cheerleader' maar ook 'Hula Hoop'. Dit tweede nummer is relatief onopgemerkt gebleven. OMI bleef actief in de muziekbusiness, vastbesloten om meer dan één hit te scoren. Hij is er tot nu toe echter niet meer in geslaagd om de hitlijsten te halen en records te breken, al blijft hij nog steeds een referentie voor liefhebbers van dance hall en Jamaicaanse klanken! Zo bracht hij in 2020 'Bring My Baby Back' uit, waarmee hij bewees dat hij er nog steeds voor kan zorgen dat hij je aan het dansen kan brengen. 

Zin om nog enkele One-Hit Wonders te ontdekken. Hier vind je nog een selectie terug!

Muziek

Bekijk alles
Top