Italië komt met ruim 3 miljard euro over de brug, om de stijgende energiefactuur voor gezinnen en kleine ondernemingen te verlichten. Dat kondigde Italiaans premier Mario Draghi aan.
"Zonder tussenkomst van de regering zou de elektriciteitsprijs in de loop van het volgende kwartaal met 40 procent stijgen, en die van gas met 30 procent", waarschuwde Draghi op een bedrijvenconferentie. "Daarom hebben we beslist om in het vierde kwartaal de kosten voor de gasinfrastructuur voor iedereen kwijt te schelden, net als de kosten gelinkt aan elektriciteit voor gezinnen en kmo's."

De infrastructuurkosten maken, net als in België, een deel uit van de energiefactuur. Met de opbrengsten worden een reeks uitgaven gedekt, bijvoorbeeld voor de subsidiëring van groene energie.

Italië heeft zelf geen kerncentrales meer en is dus zeer sterk afhankelijk van de invoer van energie. Het land is een grootverbruiker van gas, dat zo'n 35 à 40 procent van de energiemix uitmaakt. De sterk stijgende gasprijs van de afgelopen maanden -maal vier op zes maanden tijd- stelt dus een groot probleem.