De nationale betoging die de socialistische vakbond ABVV morgen organiseert in Brussel tegen de loonnormwet, zal voor hinder zorgen bij het openbaar vervoer. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn legt een alternatieve dienstverlening in, waarbij globaal zowat 60 procent van de ritten gereden zou worden. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij verwacht forse hinder. Of er gevolgen zouden kunnen zijn voor spoorwegmaatschappij NMBS is nog niet duidelijk.
Het ABVV wil met de betoging druk zetten op de regering voor een aanpassing van de loonnormwet, die de loonkostenontwikkeling in de privésector in toom moet houden om de concurrentiekracht van de bedrijven tegenover de buurlanden te beschermen.

De Lijn verwacht dat globaal zowat 60 procent van de ritten morgen gereden zal worden, zo is vernomen van woordvoerster Karen Van der Sype. In sommige regio's zal dat iets minder zijn, tussen de 50 en 60 procent. Het gaat dan om Brugge, Leuven, Oostende, Gent en het tramverkeer in Antwerpen.

In andere regio's zal dan weer meer gereden worden: zowat 70 procent van de ritten. Daarbij gaat het om de Westhoek, de Vlaamse Ardennen, Roeselare, de Kempen en Aalst. De Lijn raadt haar reizigers aan om zich vooraf goed te informeren via de website van de openbaarvervoermaatschappij: www.delijn.be.

De MIVB verwacht sterke hinder op haar hele net als gevolg van de nationale betoging. Ze vraagt haar reizigers dan ook om uit te kijken naar andere oplossingen om zich in Brussel te verplaatsen. De MIVB verwacht sowieso problemen in de hoofdstad. "Enerzijds omdat een deel van het personeel zal deelnemen aan de actie, maar de doortocht van de manifestanten zal ook gevolgen hebben voor verschillende MIVB-lijnen", klinkt het.