Thibau Nys kroonde zich tot Europees kampioen in Trento midden september. Een verrassing, in binnen- en buitenland, maar zelf hoopte Nys junior op een glansprestatie. Dat lukte en daarmee bombardeert hij zichzelf tot topfavoriet voor dit WK in eigen land. "Maar een WK is een heel andere wedstrijd dan het EK", beseft de Europese kampioen.
Nys is een Vlaamse-Brabander en kent elke put, steen en helling van het parcours in Vlaanderen. Het thuisvoordeel is er zeker, maar opereren in de luwte zal deze keer niet lukken. Op het EK kenden zijn tegenstanders hem niet, omdat hij nog geen internationale wedstrijden op de weg had gereden, maar nu zullen ze niet zomaar met hem naar de finish rijden, want z'n snelle benen zijn voortaan gekend. Een nadeel?

"Inderdaad, ergens wel", sprak hij op een persmoment van de Belgische ploeg. "Ik ben niet meer die grote onbekende. Ze zullen niet zo gemakkelijk meer met me naar de meet trekken. Maar natuurlijk, er zijn verschillende scenario's mogelijk op dit parcours. Niemand kan vooraf voorspellen hoe de koers zal verlopen. Mijn sprint is uiteraard een troef, maar het zal van de koersomstandigheden afhangen of ik nog zal kunnen uitspelen."

"Ik voel me ook niet de grote favoriet, dit is een WK. Hier komen veel jongens aan de start die al veel koersen gereden hebben, ook vaak op WorldTour-niveau. Dus ik weet niet wat dat zal geven. Noem me eerder een schaduwfavoriet."

Het parcours in Trento telde 133,6 km en zo'n 2000 hoogtemeters, morgen wacht van Antwerpen naar Leuven 160,9 km maar slechts zo'n 1050 hoogtemeters. In Trento ging hij 300 meter over de limiet om de koplopers bij te benen op de beslissende helling en kon hij daarna z'n sprint afwachten. Dit parcours kent hij uit het hoofd. 

"Dat is zeker een voordeel. Op papier zou deze omloop me iets beter moeten liggen dan die in Italië. Maar zoals ik al zei, veel hangt af van de koersomstandigheden, hoe de koers zich ontplooit. Het kan goed zijn dat ik nog wat 'body' mis, als de koers echt hard wordt gemaakt. De andere jongens hebben al veel meer koersen op internationaal niveau in de benen. Het kan even goed zijn dat ik pas in de derde groep over de finish bol."

Nys weet dat er veel favorieten zijn voor dit WK. "Nederland heeft een sterk blok en voor de rest moet je dat aan mijn ploegmaten vragen eigenlijk. Zij koersten vaak tegen hen, ik ken de tegenstand niet echt. Ik hoop gewoon dat we met de Belgische ploeg een mooie wedstrijd rijden. We zijn heel sterk en hopelijk kan iemand van ons met de regenboogtrui naar huis."