De voormalige r&b-ster R. Kelly (54) zal niet getuigen in de rechtszaak tegen hem. Dat heeft hij gisteren gezegd. De zanger van 'I believe i can fly' wordt verdacht van onder meer seksueel misbruik en mensenhandel.
De zanger zei aan rechter Ann Donnelly dat hij met zijn advocaten had overlegd en ervoor kiest om niet te getuigen. Dat betekent dat de juryleden gisterennamiddag (lokale tijd) de slotpleidooien zullen horen en dat de deliberatie deze week nog kan beginnen.

De verdediging voerde eerder in het proces werknemers van de zanger op die zeiden dat ze Kelly nooit vrouwen hebben zien slaan of opsluiten. R. Kelly heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

R. Kelly wordt ervan beschuldigd vrouwen en meisjes te hebben gerekruteerd voor illegale seksuele activiteiten. Hij en zijn crew zouden daarbij vrouwen hebben geviseerd die zijn concerten bijwoonden. Slachtoffers zouden fysiek en verbaal geweld ondergaan hebben en R. Kelly zou seksuele betrekkingen hebben opgenomen zonder toestemming.

In 1994 zou hij ook een ambtenaar in Illinois hebben proberen omkopen om te kunnen trouwen met de toen 15-jarige zangeres Aaliyah.

Als hij over de hele lijn schuldig wordt verklaard, riskeert de zanger een celstraf van tien jaar tot levenslang.

De eerste beschuldigingen tegen R. Kelly dateren van 25 jaar geleden. In 2008 werd hij vrijgesproken van het bezit van beelden van zwaar kindermisbruik.