‘Corpse Bride’: baanbrekende technieken voor een tijdloos liefdesverhaal

Er is alweer 17 jaar verstreken sinds ‘Corpse Bride’, een van de meer opmerkelijke werken van Tim Burton, in de cinemazalen verscheen. Ter gelegenheid blikt Proximus Pickx terug op het ongewone liefdesverhaal in deze animatiefilm, die je via het aanbod van Amazon Prime Video kan streamen via je Android TV-box.

Tim Burton leverde met ‘Corpse Bride’ een kunststukje af met gothische romantiek en een verbluffend gedetailleerde visuele stijl die alleen maar van hem kan zijn. Het verhaal speelt zich af in de 19de eeuw, in een klein Engels dorp, waar de jongeman Victor zonder het te weten gehuwd raakt met een bruid die eigenlijk al overleden is en met haar het hiernamaals verkent. Intussen wacht zijn verloofde Victoria hem ongeduldig op in de wereld van de levenden. Victor leert dat de wereld van de doden veel kleurrijker en vrolijker is dan die van de levenden, en beseft stilaan dat niets, zelfs niet de dood, zijn liefde voor zijn nieuwe vrouw kan temperen.
 
Inspiratie uit Slavische geschiedenis
 
De film vertelt dus allesbehalve een doodgewoon liefdesverhaal. Tim Burton haalde de mosterd bij verhalen die over het Rusland van de 19de eeuw werden verteld. Antisemitisme was toen alomtegenwoordig in Oost-Europa en het gebeurde volgens de overlevering regelmatig dat gewelddadige bendes joodse huwelijksfeesten bestormden. De bruid werd meegesleurd, gruwelijk vermoord en ter plekke begraven in haar bruidskleed. Die morbide verhalen inspireerden de filmmaker, die er de basis van zijn verhaal uit haalde, maar wel de setting verhuisde van Oost-Europa naar Engeland.
 
Burton riep de personages tot leven op dezelfde manier als in zijn ‘The Nightmare Before Christmas’: door een team van poppenspecialisten in te schakelen en stop-motion te hanteren als animatietechniek. De animatie in de jongere film staat een pak verder dan in die oudere en toont beduidend meer details. Om dat te verwezenlijken, was een team van zo’n 100 techniekers nodig, die de popjes voor 32 camera’s lieten bewegen. Burton tekende naar verluidt zelf alle personages, scènes en decors uit in schetsen die hij dan aan de technische teams doorgaf.
 
Ook het stemmenwerk mag in deze prent niet onderschat worden, want Johnny Depp en Helena Bonham Carter (echtgenote en muze van Burton) brengen de hoofdpersonages meeslepend tot leven. Het waren drukke dagen voor Depp en Burton, want overdrag blikten ze samen scènes in voor ‘Charlie and the Chocolate Factory’, om ’s avonds de studio in te duiken om de stemmen in te spreken.
 
'Corpse Bride' kan je ontdekken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Films

Bekijk alles
Top