De ontwikkelaars van CS:GO hebben deze nacht een nieuwe update doorgevoerd op de FPS. Met die nieuwe operatie kan je nieuwe beloningen vrijspelen, zijn er enkele grote veranderingen doorgevoerd en is het anders om equipment te beheren.

De nieuwe update is het gespreksonderwerp van de dag, zowel onder fans van de game als bij de professionele community. De veranderingen zorgen er namelijk voor dat spelers anders moeten omgaan met bepaalde situaties. We bekijken de grootste wijzigingen eventjes samen.

Operation Riptide

We zullen beginnen met een van de meest opvallende nieuwtjes van de update: de nieuwe operatie op de servers van Valve. Ook deze keer moet je €12,75 neerleggen om de nieuwe skins, maps en stickers te ontgrendelen.

Door de nieuwe update kan je ook een code krijgen voor de wachtrij en delen met je vrienden om een privématch Premier te spelen op de servers van Valve. Daarenboven kan je een groep kiezen op Steam en een exclusieve wedstrijd spelen met de andere leden van deze groep.

Sommige spelmodi, zoals de match tot de dood, demolition of competitieve matchen hebben nog extra opties om je wedstrijden te personaliseren.

Ook de gameplay verandert

Ook de gameplay moet eraan geloven en is een beetje bijgeschaafd. Los van de nieuwigheden voor de verschillende wapens, zijn er enkele grote veranderingen waar we wel eventjes bij stil moeten staan.

We zullen beginnen met de terugkeer van het oproerschild. In het verleden heeft Valve al geprobeerd om het item in het spel te integreren, met desastreuze gevolgen. Maar deze keer lijken de makers van de game het anders aangepakt te hebben. Deze keer kan je het wapen niet gebruiken in competitieve modi en je kan het item kopen in groepen van de maps van Casual Hostage.

Het kost je een bescheiden som van $1100 als je het wil kopen. Als je het achter je plaatst, dan beschermt het je tegen schoten in de rug. Let wel op, want het schild gaat kapot als het veel schade moet incasseren.

De andere verandering die in het oog springt, is het nieuwe extra mechanisme dat aan granaten wordt toegevoegd. Vanaf nu kan je je granaten, net zoals wapens, doorgeven aan je teamgenoten aan het begin van een ronde. Dat lijkt misschien geen al te grote aanpassing, maar rondes kunnen helemaal anders gaan verlopen. Stel je maar eens voor dat je team alle granaten aan A geeft en je teamgenoot alle granaten weggooit, terwijl jouw ploeg naar B trekt. De mogelijkheden worden eindeloos.

De maps worden aangepast

Er zijn verschillende wijzigingen op te merken op verschillende maps:

 • County wordt toegevoegd aan de officiële matchmaking in Danger Zone.
 • Basalt en Insertion II worden toegevoegd aan de officiële matchmaking in Competitive, Casual en Deathmatch.
 • Ravine en Extraction worden toegevoegd aan de officiële matchmaking in Wingman.
 • Volgende maps zijn niet meer beschikbaar in de officiële matchmaking: Grind, Mocha, Pitstop, Calavera, Frostbite.

Dust 2:

 • Het is niet langer mogelijk om de befaamde spawn line naar het midden te nemen. Er werd een decoratief element toegevoegd.
 • De zichtbaarheid op site B vanaf de hogere tunnels is verbeterd

Inferno:

 • De deur boven de banaan is niet langer vernietigbaar
 • 1v1 lay-out is herzien
 • Kleine bug fixes

Ancient:

 • De grootte van het gebied voor het planten van de bom op beide plaatsen vergroot
 • Gecorrigeerde kogelpenetratie op multiplex oppervlakken
 • Extra optimalisaties
 • 1v1 arena’s toegevoegd

Nu moeten we even afwachten of deze wijzigingen ook al van tel zullen zijn tijdens de volgende majors, zoals die in Stockholm georganiseerd door PGL op 23 oktober. Sommige wijzigingen veranderen namelijk de manier van spelen op sommige maps. Maar daar krijgen we snel meer duidelijkheid over.