'Klem': Nederlandse topfictie met een prangende boodschap

Series | Op Eén kan je sinds enkele weken weer kijken naar de Nederlandse topthrillerreeks ‘Klem’ van regisseur en scenarist Frank Ketelaar. De serie over een gewone ambtenaar die steeds meer in het criminele milieu verzeild raakt, brak potten in Nederland en over de grens. En het begon allemaal met een echte moord …

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Klem’ werd voor het eerst uitgezonden op het Nederlandse BNNVARA in 2017. De reacties op de nieuwe reeks van Frank Ketelaar waren meteen laaiend. De programmamaker had eerder al zijn strepen verdiend met de misdaadserie ‘Overspel’. Die serie werd ook bij ons een succes op VTM en kreeg een Amerikaanse remake onder de naam ‘Betrayal’. Na ‘Klem’ werkte Ketelaar overigens mee aan de Nederlands-Vlaamse serie ‘Red Light’.
 
Het idee voor ‘Klem’ zat al sinds 2004 in het achterhoofd van Ketelaar. Toen hoorde hij van zijn dochtertje dat vastgoedhandelaar Willem Endstra vlakbij haar school was doodgeschoten. Terwijl zijn dochter vertelde hoe ze de dode man op straat had zien liggen, realiseerde hij zich dat gangsters en gewone burgers in de Nederlandse steden erg dicht bij elkaar wonen. Wat de kinderen van een crimineel bevriend raken met kinderen van brave ambtenaars? Ketelaar pende een scenario neer, maar dat werd nooit verfilmd. Dan vormde hij het later om tot ‘Klem’.

In die reeks maken we kennis met Hugo Warmond, een belastingambtenaar, weduwenaar en vader van twee dochters. Zijn dochter Suus is beste vrienden met Chrissie, die de dochter blijkt te zijn van de beruchte crimineel Marius Milner, die net uit de gevangenis wordt vrijgelaten. De crimineel en de ambtenaar hebben elkaars hulp nodig, en zo verzeilt Hugo tegen zijn wil om steeds dieper in het criminele milieu.

Slimme montage

De verhaallijn roept meteen vergelijkingen op met de Amerikaanse reeks ‘Breaking Bad’, waarin een chemieleraar een traag maar zeker een drugsbaron wordt. Maar terwijl die laatste serie vooral geprezen werd omwille van de terughoudendheid en het gezapige tempo waarop de gebeurtenissen zich ontsponnen en waarop we de transformatie van het hoofdpersonage zagen, steekt ‘Klem’ er beduidend meer vaart achter vanaf de eerste aflevering.
 
De serie sloeg aan bij het Nederlandse publiek, met meer dan een miljoen kijkers per aflevering. Bij ons werd de reeks opgepikt door de openbare omroep. Ook buiten het Nederlandse taalgebied wist ‘Klem’ door te breken. Op de Britse populaire zender Channel 4 is de originele versie te zien onder de naam ‘The Blood Pact’.
 
Een van de grootste sterktes van de reeks is de slimme montage en het gebruik van parallelle beelden. Al in de begingeneriek tonen aan elkaar gespiegelde beelden van Suus en Chrissie de boodschap van de reeks aan: we zijn allemaal niet zo verschillend als we denken. Ook in de afleveringen zelf zet de serie die trend verder door simultane gebeurtenissen door elkaar te monteren en zo te vergelijken.
 
Wil je ‘Klem’ nog inhalen, dan kan dat via de kanalen van de VRT, waar de serie momenteen opnieuw uitgezonden wordt.
 
Bekijk ‘Klem’ op donderdag om 23u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top