Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn er niet over te spreken dat de man die vijf agenten verwondde in Sint-Jans-Molenbeek, niet in de gevangenis is opgesloten, maar onder elektronisch toezicht is geplaatst. "Dit is een totaal verkeerd signaal en onbegrijpelijk voor andere politieagenten en de burger", stellen Kamerleden Sophie De Wit en Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).
De feiten vonden maandag plaats. Drie politieagenten werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, en twee anderen raakten lichtgewond. Alle agenten konden intussen het ziekenhuis verlaten, maar zijn wel tijdelijk arbeidsongeschikt. De dader, een veertiger, moet binnen de vijf dagen voor de Brusselse raadkamer verschijnen.

"Als zo'n zware agressie, tegen gezagsdragers bovendien, er nog niet toe leidt de verdachte naar de gevangenis te sturen, wat dan wel?", vragen de N-VA'ers zich af. Ze hebben een wetsvoorstel klaar om een snelrechtprocedure in te voeren, waarbij een dader binnen de zeven dagen voor de rechter verschijnt en er onmiddellijk een uitspraak volgt. 

Ook Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere is er niet over te spreken dat de dader niet van zijn vrijheid beroofd blijft. Hij hekelt de "wereldvreemdheid" van de onderzoeksrechter, maar richt zich ook tot minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "De noodzakelijke harde aanpak van dit soort criminelen blijft uit en ook van haar belofte, gedaan na een van de vorige gevallen van geweld tegen de Brusselse politie, om zich voortaan burgerlijke partij te stellen, hebben we nog niets gemerkt", luidt het.