Nu de geruchten over het vertrek van Ronald Koeman bij Barcelona steeds luider klinken, beweren velen dat Rode Duivels-coach Roberto Martinez wel eens de volgende coach van de Catalaanse club zou kunnen worden.
Het zijn weer stormachtige tijden bij FC Barcelona. Na de zoveelste nederlaag tegen het laag geklasseerde Granada deze week in La Liga, lijkt Barcelona geen licht te zien achter de grijze wolken die zich al sinds enkele maanden boven Catalonië hebben genesteld. Na het vertrek van een aantal sleutelfiguren, waaronder Lionel Messi, zou de volgende die de club verlaat wel eens hoofdtrainer Ronald Koeman kunnen zijn. De langs alle kanten bekritiseerde Nederlander zou niet langer het vertrouwen hebben van zijn president Joan Laporta, die geneigd zou zijn om een beroep te doen op een zekere Roberto Martínez om hem te vervangen.
 
In de weegschaal met Xavi
 
Als in het voetbal alles snel gaat, is het moeilijk voor te stellen hoe de situatie van Barcelona zich in de komende weken in positieve zin zou kunnen ontwikkelen. De Nederlandse tacticus wordt niet alleen bekritiseerd wegens de tegenvallende resultaten, maar ook om het belabberde spel en dat bij een club die jarenlang de voetbalwereld heeft gedomineerd dankzij bijvoorbeeld uitstekend positiespel. Die tijd is allang voorbij en Ronald Koeman lijkt niet bereid zichzelf ter discussie te stellen. "Nogmaals, het Barça van nu is niet het Barça van acht jaar geleden. Als je kijkt naar de lijst van spelers, wat had ik dan nog meer moeten doen? Tiki-taka spelen (korte passenspel) als er geen ruimte was? Ik weet niet of ik meer had moeten doen, maar ik deed wat ik moest doen," zei hij na het verlies tegen de Andalusische club.
 
Ondanks een verzwakte ploeg en een gecompliceerde mercato heeft FC Barcelona nog steeds een ploeg die de meeste La Liga-teams kan domineren en iets anders in het spel kan bieden. Tenminste, dat is wat de meerderheid van de fans en de club als geheel denken. Joan Laporta gunt zichzelf dus nog wat tijd om na te denken over de vraag of zijn coach nog wel de juiste man is voor deze job. Er wordt over verschillende namen gesproken om hem te vervangen, zoals voormalig Nou Camp-lieveling Xavi Hernandez, maar ook Rode Duivels-coach Roberto Martinez. Het is een gerucht dat nogal de ronde doet in Catalonië sinds de Spanjaard goed presteert met België.
 
Een antwoord na de Final Four?
 
Hoewel Roberto Martinez nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij de komende jaren weer op clubniveau wil coachen, heeft de in het Catalaanse Balaguer geboren coach ook een gevoel van plichtsbesef. Hij is op vele gebieden in België actief geweest en is altijd bereid geweest om voor zijn werkgever tot het uiterste te gaan. Volgens Het Laatste Nieuws zou de coach een beslissing kunnen nemen na de Final Four van de Nations League in oktober. In een interview met Eurosport liet hij ondertussen dit optekenen: "Zoals je je kunt voorstellen, is er niets, echt niets, om commentaar op te geven van mijn kant. Er zijn altijd geruchten. Dat is normaal in voetbal. Als je drie wedstrijden verliest, zeggen de geruchten dat je je job verliest. Als het goed gaat en je hebt goede resultaten, zijn er ook geruchten. Maar er is op dit moment niets op mij aan te merken."
 
De Belgische bond verwacht evenwel dat Roberto Martinez in ieder geval aanblijft tot het WK 2022, dat over iets meer dan een jaar plaatsvindt. Na zijn ploeg zo hoog en zo dicht bij het doel te hebben gebracht, zou het verrassend zijn om de tacticus te zien vertrekken voor wat voor onze gouden generatie misschien de laatste kans op een grote toernooizege kan zijn. De kans om een club als Barcelona, waar hij geboren is, te coachen, zal zich echter misschien nooit meer voordoen. De Catalaan zal dus in de nabije toekomst voor een moeilijke keuze komen te staan als de blaugrana aan de deur kloppen.
 
Volg La Liga het hele seizoen, inclusief de wedstrijd Cadiz-Barcelona deze donderdag om 22u00, op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus All Sports-pakket.