Mythische vieringen: Paulo Dybala doet alsof hij een masker opzet

Serie A | Sommige voetballers zijn erg origineel als ze scoren. Soms doen ze dezelfde viering voor elk doelpunt dat ze maken, en creëren zo hun eigen herkenbaar gebaar. Dit is het geval met Paulo Dybala, met zijn aanvalsmasker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De duim en wijsvinger in een hoek van 90 graden en net onder de neus geplaatst. Geen twijfel mogelijk, Paulo Dybala heeft zojuist gescoord. Met dit gebaar, een viering gekend als het ‘Dybala-masker’, is de Juventus spits herkenbaar tussen duizenden. Dat aanvalsmasker is zijn handtekening geworden en hij zet het steevast op als hij scoort. De Argentijn heeft al bijna honderd keer zijn hand op die manier op zijn gezicht gezet.
 
De Argentijn pakte voor het eerst met deze viering uit in 2016 en sindsdien herhaalt hij het bij elk nieuw doelpunt dat hij voor zijn club Juventus scoort. Het gebaar is zo populair geworden, dat wanneer kinderen hem om een foto vragen ze graag willen dat de spits zijn handelsmerk bovenhaalt. Hij is er in elk geval niet ongelukkig mee.

Geïnspireerd door 'Gladiator'

Dybala heeft zijn doelpunten niet altijd op deze manier gevierd. Toen hij tussen 2012 en 2015 voor Palermo speelde, maakte de aanvaller dat maskergebaar nog niet. Als hij scoorde, was zijn vreugdegebaar elke keer anders. Zelfs aan het begin van zijn Juventus-avontuur pakte Dybala niet meteen met een speciale viering uit zoals hij dat nu wel doet.
 
Het was een nogal trieste gebeurtenis die hem inspireerde, zoals hij in een interview met Otro heeft uitgelegd: "Het verhaal begint slecht genoeg (lacht). We speelden een Supercoppa-wedstrijd in Doha, tegen Milan (in 2016), een wedstrijd die we verloren op strafschoppen. En ik nam de laatste penalty. Daarna had ik vijf dagen vakantie, de ergste vakantie van mijn leven tot nu toe, denk ik. Ik sprak met mijn familie, mijn vrienden, en ik vertelde hen dat ik een verandering nodig had, omdat het nieuwe seizoen eraan kwam en als ik titels wilde winnen, moest ik iets in mezelf veranderen. Ik ben een grote fan van de film ‘Gladiator’ en gladiatorverhalen in het algemeen. Ik herinnerde me dat de gladiatoren voor elk gevecht een masker opzetten, dus ik dacht dat ik ook mijn masker moest opzetten om naar het gevecht te gaan. En het is een symbool geworden.”

Een echt masker

Zijn viering kreeg zoveel aandacht dat de Chinese kunstenaar Zhijun Wang zelfs een echt gladiatorenmasker voor de voetballer heeft gemaakt. Het masker is vervaardigt met elementen van zijn Adidas-schoenen en is gebaseerd op het gladiatormasker dat acteur Russell Crowe in ‘Gladiator’ draagt.
 
Dat masker kan echter niet tijdens een wedstrijd worden gedragen. De FIFA verbiedt de spelers immers om een masker op te zetten wanneer zij een doelpunt maken, om de tegenstander niet te provoceren. En hoe dan ook, we zien in hoe Dybala dat masker discreet zou kunnen verbergen om het vervolgens uit te halen wanneer hij de netten doet trillen. 
 

Drager van de aanval bij Juventus

De fans van ‘la Juve’ hopen in elk geval om Paulo Dybala dit seizoen regelmatig dat masker op te zien zetten. Sinds het vertrek van Cristiano Ronaldo is hij vooral verantwoordelijk voor het aandikken van het doelpuntenaantal van de club uit Turijn.
 
Dit seizoen heeft de aanvaller van Juventus al twee keer gescoord in drie wedstrijden. Een goede start die in contrast staat met die van zijn team met 2 punten uit 4 wedstrijden Maar Dybala is in vorm en als hij zijn masker regelmatig opzet, zou Juve een geweldig seizoen moeten hebben.
 
Ben je een fan van onze serie? Herbeleef het moment waarop Diego Forlan de spelregels van het voetbal veranderde na een waanzinnige viering van zijn doelpunt.Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top