'Chicken Run' is een van de bekendste stop-motion films aller tijden, maar de geschiedenis van de films waarbij poppen en figuren frame voor frame gefilmd worden, is misschien minder gekend. Cinematek en animatiefilmfestival Anima organiseren daarom van 28 september tot 3 oktober de unieke retrospectieve "Stop Motion, un autre cinéma d'animation".
De aanleiding voor de retrospectieve over deze ambachtelijke gemaakte animatiefilms is de eerste verjaardag van het gelijknamige boek "Stop Motion, un autre cinéma d'animation". In totaal worden er 16 films getoond die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van het filmgenre. Enkele klassiekers zoals 'Chicken Run', 'The Nightmare Before Christmas' of 'Fantastic Mr. Fox' staan op de affiche, maar er valt ook een fijne selectie van films uit Oost-Europa te ontdekken.

"Vanwege zijn driedimensionaliteit en materialiteit is het universum van de stop-motion eerder verwant met de live film dan met de tekenfilm", vertelt Philippe Moins, curator en stichter van het Anima Festival. "Stop-motion is veel meer dan een techniek. Doorheen de jaren werd het een open en veelzijdige vorm met eigen artistieke scholen. Een vorm die zich tegenwoordig bevrijd heeft van de obsessie om het even goed te doen als 3D-cinema", vervolgt hij.

Tijdens de openingsavond op dinsdag 28 september komen Philippe Moins en Xavier Kawa-Topor hun boek Stop Motion, un autre cinéma d'animation zelf voorstellen aan het publiek. Het gesprek wordt geleid door Dick Tomasovic, hoogleraar aan de Universiteit van Luik en cultuurrecensent. Het volledige programma is terug te vinden op www.cinematek.be.