Mensen in armoede op de rooster in ‘Durf te vragen’

Films | Siska Schoeters vuurt deze week in ‘Durf te vragen’ de scherpste vragen van het publiek af op mensen die door verschillende omstandigheden onder de armoedegrens leven. Wij pikten er zoals elke week de frankste vraag en het eerlijkste antwoord uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals de bevraagden in ‘Durf te vragen’ aantonen, kunnen er verschillende redenen zijn waarom iemand in de armoede belandt. Sommigen zijn langdurig ziek, anderen zagen een slechte relatie stuklopen en verloren hun job, nog anderen moeten omgaan met de gevolgen van hele generaties die met verslavingen kampten. De ene kan medisch gezien niet werken en moet van een uitkering leven, de andere heeft een fulltime job maar zoveel andere verplichtingen dat het moeilijk is om rond te komen en nog een andere stort zich op een opleiding of vrijwilligerswerk, terwijl ze ook een gezin moeten onderhouden.
 
Arm zijn is miserie, zeggen de genodigden in de studio, en als er eens een kleine luxe gepermitteerd is, dan komt die gewoonlijk na heel lang sparen. Als je met een budget van 25 euro eten moet kopen voor een hele week, dan is 160 euro spenderen voor een weekendje in een vakantiepark inderdaad geen evidentie.

Frankste vraag: “Zou je niet beter wat meer werken?”

Naast bijvoorbeeld de vraag “Is het niet een beetje je eigen schuld?”, kwamen de franke vragen deze aflevering niet alleen van het publiek, maar ook van Siska. Ze ging mee met Tessa en haar twee kinderen, die een uitstapje doen naar Plopsaland. Ze neemt geen blad voor de mond en vraagt hoe Tessa het abonnement kan betalen. Simpel: dit is die ene luxe waar ze het hele jaar voor spaart, en dat wil ze haar kinderen niet afnemen. En of dochter Amélie veel moeilijkheden ziet in huis, en of Tessa nog wel liefde over heeft voor zichzelf.
 
Maar onze keuze voor de frankste vraag van de aflevering valt op een stelling die een pak mensen opperen wanneer het gaat over armoede. “Zou je niet beter gewoon wat meer gaan werken?” “Ah voilà, kijk, het is opgelost”, zegt Veerle (55). “Als ik harder ga werken, lig ik binnen de kortste keren weer in het ziekenhuis.” “Ik smeek om te gaan werken”, zegt de invalide Peter (52). Hij houdt meer geld over aan volledige invaliditeit dan aan een parttime job, maar volgt een opleiding om daar hopelijk wat aan te veranderen. Maxim (27) gaat wekelijks vijf keer solliciteren, maar merkt dat hij gewoonweg altijd aan de verkeerde kant van de vergelijking terechtkomt. En alleenstaande mama Kim (38) heeft dan weer een voltijdse job, en gecombineerd met de zorg voor haar gezin en het dagelijkse rekenen en tellen, is nog meer werken gewoon geen optie.

Eerlijkste antwoord: “Ik wil eens niet dankbaar zijn.”

Verschillende van de genodigden voelen zich in de steek gelaten door de overheid en de maatschappij. “Je kan pas hulp krijgen wanneer het eigenlijk al veel te laat is. Mensen zouden hulp moeten kunnen krijgen zodra ze merken dat het niet goed gaat”, legt Peter uit. En wanneer er dan hulp komt, is het dan niet frustrerend om altijd maar dankbaar te moeten zijn?

“Alles moet me gegeven worden, anders heb ik het niet”, zucht Maxim. “Ik wil niet voor alles hulp nodig hebben. Het is als een gevangenis, je raakt er niet uit.” “Ik ben heel dankbaar, maar het maakt je klein”, vindt Veerle. “Je bent altijd maar afhankelijk van anderen. Ik zou graag eens gewoon een week – of zelfs een dag – leven zonder te moeten zeggen: bedankt voor alle hulp.”

Bekijk ‘Durf te vragen’ op dinsdag om 20u35 op één of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top