‘Voor altijd Kampioen!’, een emotionele terugblik op het succes van ‘F.C. De Kampioenen’

21 seizoenen, 273 afleveringen, vier langspeelfilms en één kerstpsecial. He mag duidelijk zijn dat ‘F.C. De Kampioenen’ een van de meest succesvolle reeksen was op de Vlaamse televisie. In de docureeks ‘Voor altijd Kampioen!’ zullen acteurs en medewerkers terugblikken op dit grandioze succes.

Het is intussen van 6 oktober 1990 geleden dat de eerste aflevering van ‘F.C. De Kampioenen’ te zien was op de openbare omroep. In aflevering één van ‘Voor altijd Kampioen!’ wordt de kijker meegenomen naar dat prille begin. Velen, waaronder regisseur Willy Vanduren, wisten niet wat ze moesten verwachten. “Het was één groot experiment. Het was de eerste echte comedy op de Vlaamse televisie met een cast vol nobele onbekenden, en dan nog over voetbal. Voor hetzelfde geld was het mislukt. Maar kijk, we hebben geluk gehad”, aldus Vanduren. 

Verspreid over vier afleveringen zal ‘Voor altijd Kampioen!’ terugblikken op het succes dat de serie heeft gekend doorheen de jaren, en zelfs nog steeds kent. Naast de acteurs en de vele gastacteurs komen ook de mensen achter de schermen aan het woord: de producers, schrijvers en regisseurs, die allemaal mee aan de basis van het succes lagen.

Stressvolle opstart in aflevering 1

In de eerste aflevering op donderdag 23 september komen onder meer regisseur Willy Vanduren, producer Bruno Raes en script editor Luc Beerten aan het woord. Zij vertellen vooral hoe ‘F.C. De Kampioenen’ tot stand is gekomen, als antwoord  op de komische successen van VTM in die tijd.

Ook de zoektocht naar een onderwerp, interessante personages en naar de geschikte acteurs om die rollen in te vullen, komen allemaal aan bod. Met reacties van de acteurs van ‘F.C. De Kampioenen’ op de audities, de proefaflevering en het spelen voor live publiek dat voor extra stress zorgde, maar ook hielp om de personages uit te diepen. Zo ontdekt de kijker dat Carry Goosens en Jacques Vermeire op het nippertje van rollen veranderden. Carry werd cafébaas en coach Oscar Crucke, terwijl Jacques garagist en vijand Dimitri De Tremmerie werd.

Superfans Wesley Sonck en Guga Baúl getuigen over de impact van ‘F.C. De Kampioenen’ op hun dagelijkse leven.

Evolutie

Verder zal er in de docureeks ook aandacht zijn voor de evolutie die de serie kende. Vooral de manier waarop sommige rollen of personages ingevuld werden, zou bijdragen tot het grote succes. De grote herkenbaarheid, gekoppeld aan catchy oneliners zoals “Mijn gedacht”, “Zal ’t gaan, ja?” en “Een dagschotel” zijn gemeengoed geworden.

Het publiek bleef 'De Kampioenen' volgen, ook toen ze een nieuwe richting uitgingen. Denk maar aan het vertrek van sterkhouders Carry Goossens en Jacques Vermeire. Dit werd opgevangen door Mark een grotere rol te geven, en door nieuwe personages als Pol, Fernand en Ronaldinho te introduceren.

Ook het einde van de reeks, de films, het overlijden van Johny Voners (Xavier Waterslaeghers), en de kerstspecial waarmee de acteurs afscheid namen van hem en zijn personage komen allemaal aan bod in de reeks ‘Voor altijd Kampioen!’. 

Fans van het eerste uur kruisen daarom best 23/9, 30/9, 7/10 en 14/10 aan in hun agenda. Op die donderdagen kan je op Eén vanaf 21u30 terecht voor de docureeks ‘Voor altijd Kampioen!’. 'Voor altijd Kampioen!' kan je evenzeer bekijken waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Series

Bekijk alles
Top