De 'vergeten' Belgische wereldkampioenen: Eloi Meulenberg, de eerste Waal in de regenboogtrui (1937)

Wielersport |
Op zondag 26 september doet de crème de la crème van het internationale wielerpeloton in Leuven een gooi naar de oppergaai: de regenboogtrui. We rijden onze benen los met een terugblik op enkele minder bekende Belgische winnaars van het wereldkampioenschap wielrennen. In deze tweede aflevering bevinden we ons opnieuw tussen de twee wereldoorlogen.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Waalse wereldkampioenen wielrennen

Als we aan Waalse Belgische wereldkampioenen denken, komen we meteen uit bij Claude Criquelion die de regenboogtrui veroverde in 1984 in Barcelona en die een tweede keer had moeten winnen in 1988, in eigen land dan nog, in Ronse waar hij in de eindsprint ten val werd gebracht door de Canadees Steve Bauer en de Italiaan Maurizio Fondriest met de WK-titel aan de haal ging.

In 2012 pakte Philippe Gilbert de wereldtitel in het Nederlandse Valkenburg: dat hij op de Cauberg de sterkste bleek, was geen verrassing, want de omloop van dat WK vertoonde veel gelijkenissen met de Amstel Gold Race, een wedstrijd die de Ardennees al twee keer had gewonnen. Wallonië leverde echter ook een van de eerste Belgische wereldkampioenen af. Nadat België al wereldkampioenen in het wielrennen had gekregen in de personen van George Ronsse (Boedapest 1928, Zürich 1929), Karel Kaers (Leipzig 1934), Jean Aerts (Floreffe 1935) was het in 1937 de beurt aan Eloi Meulenberg die de wereldtitel pakte in Kopenhagen.

"Iedereen mag deelnemen, behalve Eloi Meulenberg"

Meulenberg stond zo bekend om zijn snelheid dat in bepaalde jeugdwedstrijden op de affiche stond dat iedereen mocht deelnemen 'behalve Eloi Meulenberg'. Hij kon echter meer dan alleen maar spurten. Dat bewees hij met zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik in 1937 en zijn winst in 4 ritten in de Ronde van Frankrijk in 1937. In die Tour had hij nog wel meer dagzeges kunnen wegkapen als de Belgische ploeg waartoe hij behoorde, de strijd niet had gestaakt nadat de Belgen door fanatieke toeschouwers waren bedreigd. Uiteindelijk zou hij aan 9 dagzeges in de Tour komen.Door de Tweede Wereldoorlog werd het palmares van Meulenberg niet zo groot als het had kunnen zijn. Hij koerste tot 1950 en het zou 47 jaar duren eer Wallonië met Claude Criquelion opnieuw een wereldkampioen wielrennen zou afleveren.

(DC/ Picture : Photo News)

Van dit artikel genoten? Ontdek hier de andere afleveringen van onze reeks "De 'vergeten' Belgische wereldkampioenen".

Al verschenen artikels :
- Karel Kaers, de kolos uit de Kempen (1934)

Komende afleveringen :
- Marcel Kint, de langst regerende wereldkampioen (1938)
- Stan Ockers, een ware mythe (1955)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top