Een verrassende Mads Pedersen wordt wereldkampioen in Harrogate

Sport | Het wereldkampioenschap wielrennen geldt elk jaar als een van de laatste grote agendapunten van het wielerseizoen. Op de lijst met winnaars staan geheid de grootste namen uit de wielerwereld, maar ook enkele verrassingen. In 2019 bijvoorbeeld zag niemand de overwinning van Mads Pedersen aankomen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 29 september 2019. Het regent in het Engelse Yorkshire, waar het wereldkampioenschap wielrennen op de weg die dag doorgaat. De omstandigheden zijn niet bepaald rooskleurig, met felle regen en wind die de hele dag zouden duren.
 
Geen gemaar, in die weersomstandigheden moet een parcours van 261 kilometer tussen Leeds en Harrogate afgewerkt worden. Dat is weliswaar 20 kilometer minder dan voorzien. Het parcours is een ware glijbaan, maar ook zeldzaam plat. Om maar te zeggen dat alle ingrediënten aanwezig zijn voor een onvoorspelbare koers, met als kers op de taart de overwinning van de 23 jaar jonge Deen Mads Pedersen.

De meesterknecht

Wie volgt Alejandro Valverde op? Dat is de vraag die de toeschouwers zich stellen bij de start van de rit. De Spanjaard mocht een jaar eerder zijn handen in de lucht steken, en aasde ongetwijfeld op een verlenging van de titel. Het zou een bittere strijd worden met favorieten Mathieu van der Poel, Peter Sagan en Julian Alaphilippe. In de Belgische delegatie rijden Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet, die rekenen op een zekere Remco Evenepoel om hen aan de start te helpen lanceren.
 
En waar zit Mads Pedersen in het gewoel? Hij krijgt de rol van meesterknecht toebedeeld voor zijn ploegmakkers  JakobFuglsang en Michael Valgren. Pedersen is wel in vorm. Een week eerder kwam hij nog als eerste over de meet in de GP van Isbergues, die ook al in minder dan ideale weersomstandigheden werd afgewerkt. Misschien was dat wel een voorbode.

Favorieten uitgeschakeld

Na een dertigtal kilometer scheuren 11 renners zich af van het peloton. Onder hen met name Colombiaan Nairo Quintana, Sloveen Primoz Roglic en Ecuadoraan Richard Carapaz. Het groepje eliterenners loopt uit tot 4 minuten voorsprong, maar wanneer ze voor de eerste keer over de meet in Harrogate rijden, blijft daar nog anderhalve minuut van over.
 
Iets minder dan honderd kilometer voor de eindmeet wordt de kopgroep ingehaald en begint de koers op een slagveld te lijken. Philippe Gilbert komt onzacht ten val, maar springt wel weer op zijn fiets, geflankeerd door Evenepoel, die zijn kopman bijstaat. Maar aansluiting vinden met het peloton zit er niet meer in. De Belg is kansloos.
 
Andere renners maken ook al snel geen kans meer op de regenboogtrui. Kazak Alexey Lutsenko, Roglic, Carapaz, Quintana, Valverde… allemaal moeten ze wijken. Valverde verklaart later: “Ik was zo goed als bevroren. Het was een WK voor gekken.”

De overlever wint

Met nog 67 kilometer te gaan, trekken Stefan Küng en Lawson Craddock er alleen vandoor. Iets later vindt Mads Pedersen aansluiting en zoekt hij een ideale positie om op zijn kopmannen te wachten. Gianni Moscon en Mike Teunissen voegen zich bij de kopgroep terwijl Craddock moet lossen. Op 33 kilometer van de meet dicht ook een van de topfavorieten het gat: de Nederlander Mathieu van der Poel, snel gevolgd door Matteo Trentin, terwijl Teunissen moet lossen. Achter hen is de koers al gereden; de nieuwe wereldkampioen bevindt zich in de kopgroep van vijf renners.
 
Net nadat de laatste ronde ingezet wordt, stort Mathieu van der Poel helemaal in. Hij heeft geen energie meer en laat de vier anderen de strijd uitvechten. Moscon lost op de laatste helling. Trentin, Pedersen en Küng beginnen met drie aan de laatste rechte lijn. Trentin is op papier de snelste en begint op 200 meter voor de finish te sprinten, maar hij houdt niet vol en valt stil. Pedersen profiteert en springt over hem en rijdt als eerste over de meet. Hij is de nieuwe wereldkampioen! De 23-jarige Deen bezorgt zijn land een eerste wereldtitel. “Dit hadden we deze morgen bij de voorbereidingen nooit gedacht. Het was zwoegen om te overleven. En in een sprint na 260 kilometer kon alles nog gebeuren”, reageert de renner van Trek-Segafredo in een interview.
 
Pedersen mocht dus de regenboogtrui aantrekken, maar kon niet ten volle van die eer genieten. In 2020 werd de wielerkalender zoals we weten immers zwaar verstoord door de pandemie. In de Ronde van Polen mocht hij wel nog in het truitje de armen in de lucht steken. In oktober stond hij aan de start van Gent-Wevelgem, enkele dagen nadat hij zijn truitje moest afgeven aan Julian Alaphilippe.
 
Andermaal… in sport kan alles!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top