Leren over het heelal met Brian Cox

De populaire Britse fysicus en televisiemaker Brian Cox is terug op het kleine scherm met de nieuwe serie ‘Brian Cox’s Adventures in Space and Time’ op Canvas. Daarin stelt hij een vraag die met de lancering van miljardairs in de stratosfeer brandend actueel is. Wat is de volgende stap in de verkenning van de ruimte?

In Groot-Brittannië staat fysicus Brian Cox al jaren bekend als de man die de wetenschap niet alleen verstaanbaar en populair, maar ook rock-‘n-roll maakt. Voordat hij naam maakte als wetenschapper, was hij niet voor niets toetsenist voor de Britse groepen D:Ream en Dare. In de jaren 80 kende hij met die band vrij veel succes, maar hij hield zijn blik steeds op de toekomst gericht en studeerde tijdens zijn muzikale carrière aan de Universiteit van Manchester, geïnspireerd door de fysicus die zijn vak het best vertaalde voor een groot publiek: Carl Sagan.
 
Cox werd een populaire gast in praatprogramma’s waar hij zijn kennis en fascinatie over hoe de wereld werkt begeesterd uit de doeken deed. Hij was in die periode niet alleen in de media werkzaam, maar deed mee onderzoek voor de bouw van de deeltjesversneller van CERN. Hij goot zijn passie voor wetenschap en wetenschapseducatie in verschillende boeken, televisie- en radioprogramma’s.

Prangende vragen

Het nieuwste in die rij is ‘Brian Cox’s Adventures in Space and Time’, een vierdelige reeks die opnieuw vragen stelt over de aard van ons heelal, maar ook bekijkt hoe we dat heelal in de nabije toekomst verder zullen verkennen. Nu Jeff Bezos erin geslaagd is om een ruimtevlucht te maken en veilig weer te kunnen landen, is commerciële ruimtevaart volgens velen geen verre toekomstmuziek meer. De oprichter van Amazon is immers niet de enige die probeert om ruimtetoerisme voor de superrijken mogelijk te maken.
 
In de eerste aflevering, ‘Space: How Far Can We Go?’, probeert Brian Cox enkele van de meest prangende vragen over dat fenomeen te beantwoorden. Volgens hem staan we aan de vooravond van een nieuwe vorm van ruimtereizen en zal een vlucht in een raket binnenkort routineus worden. Maar hoe ver staat de wetenschap, en vooral, hoe ver kunnen we gaan?
 
Daarnaast geeft Cox de nieuwste wetenschappelijke conclusies mee over andere fundamentele kwesties. Zijn we alleen in het universum of zullen de ruimtesondes die we nu uitzenden ooit aantonen dat er nog meer leven is? Wat is zwaartekracht? Die vraag lijkt misschien eerder eenvoudig, maar recente ontdekkingen gooien alles wat we erover weten overhoop. En wat is tijd? Fysici noemen die vraag nog steeds een van de grootste mysteries van het heelal en nieuwe research komt constant uit die onze kennis over tijd uitdagen.
 
Klinkt al het bovenstaande je vooral als zware materie in de oren? Geen vrees, want Brian Cox is niet alleen een bijzonder geïnteresseerde, begeesterde en slimme kop, maar ook een heel goede verteller die ingewikkelde dingen duidelijk en verstaanbaar kan uitleggen. Hij neemt je zeker en vast mee op sleeptouw, en je steekt er sowieso iets van op.

Bekijk ‘Brian Cox’s Adventures in Space and Time’ op vanaf 10 oktober op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top