Woensdag staat op het WK wielrennen in België de gemengde aflossing in de tijdrit op de agenda, een etappe van in totaal 44,5 kilometer tussen Knokke-Heist en Brugge. Shari Bossuyt, Jolien D'hoore en Lotte Kopecky zijn de Belgische vrouwen die in actie komen. Victor Campenaerts, Ben Hermans en Yves Lampaert zijn aan zet bij de mannen.
"We gaan vol voor een medaille", vatte Hermans maandag op een persmoment in het teamhotel de Belgische ambities samen. "We zullen wel zien op welke plaats we eindigen. Maar nog andere landen azen op de titel. Ik denk dan aan Nederland en Italië, maar ook de Zwitsers, Duitsers en Britten komen sterk voor de dag."
Woorden waar Bossuyt zich in kon vinden. "Een WK in eigen land is geweldig dus we gaan ons helemaal smijten. Extra stress bezorgt ons dit niet."
"Onze prestatie wordt volgens mij belangrijk voor de populariteit van deze discipline in België", dacht Kopecky. "Dat Remco Evenepoel en Wout van Aert niet deelnemen, vormt geen probleem. Ze reden al de individuele tijdrit en komen nog in actie in de wegrit dus moeten keuzes maken.En bovendien moeten onze mannen woensdag zeker niet onderdoen." 
Ook Campenaerts heeft zin in de gemengde aflossing. "Een WK-medaille is altijd speciaal, zeker als die in eigen land gewonnen wordt. We gaan deze tijdrit echt als team aanvatten. Hopelijk kunnen we iets rapen, dat zou geweldig zijn."
"Een land als Nederland heeft misschien meer individuele klasse maar wij zetten daar een team tegenover", pikte D'hoore in, die aan haar laatste kilometers tegen de klok begint. Ik hoop op veel volk langs de baan, we hebben bij Remco en Wout gezien welke boost dat kan geven."
Lampaert hoopt dinsdag op de laatste trainingsdag nog wat wijzer te worden. "De gemengde aflossing is nieuw voor mij, moeilijk in te schatten dus hoe de koers zal verlopen. Maar we hebben nog tijd om de koppen bij elkaar te steken en een strategie te bepalen."
Bij de gemengde aflossing nemen landenteams van drie mannen en drie vrouwen het tegen mekaar op in een ploegentijdrit. De mannenteams gaan van start in Knokke-Heist en fietsen richting Brugge, over een gelijkaardig parcours als de individuele tijdritten. Bij aankomst na 22,5 kilometer in Brugge neemt het vrouwenteam over, voor een parcours van 22 kilometer met passage aan de Damse Vaart en start en aankomst in Brugge. Bij zowel de mannen als de vrouwen telt de finishtijd van de tweede renner/renster als officiële eindchrono. Die twee chrono's opgeteld vormen het eindresultaat.
Het is nog maar de tweede maal dat de gemengde aflossing op het WK op de agenda staat, na 2019. Nederland veroverde toen de wereldtitel, België eindigde als negende. Vorig jaar vond er wegens de coronapandemie een beperkte editie van het WK plaats zonder gemengde aflossing.