De twee kandidaten die de conservatieve partij het bondskanselierschap willen afsnoepen bij de verkiezingen in Duitsland op 26 september, eisen de invoering van een minimumloon van 12 euro per uur. Ze deden dat in het laatste grote debat voor de stembusgang;
Olaf Scholz van de centrumlinkse SPD, aan de leiding in de jongste peilingen, en Annalena Baerbock van de Groenen bundelen de krachten in de eis voor een minimumloon van 12 euro. Armin Laschet van de conservatieve CDU, de partij van huidig bondskanselier Angela Merkel, is tegen.
"Tien miljoen burgers zouden erop vooruitgaan bij een minimumloon van 12 euro, omdat ze een beetje meer zouden verdienen", zei Scholz. Baerbock wees dan weer op alleenstaanden ouders, die volgens haar slachtoffer zijn van een "armoedeval": ze zitten onder de armoedegrens hoewel ze veel uren kloppen in verschillende jobs.
Laschet vindt dat het niet de rol van de staat is om een minimumloon wettelijk vast te leggen. Hij pleitte ervoor groei en jobcreatie te promoten.