Hoe het brein achter 'Identity Thief' (VTM2) één van de beste series van 2019 maakte

Vanavond is op VTM2 de komedie 'Identity Thief' te zien, met Jason Bateman als gedupeerde van identiteitsdiefstal. De film komt uit de koker van de Amerikaanse scenarist Craig Mazin, die ook verantwoordelijk was voor andere films van het lichtere genre zoals 'Scary Movie 3' en '4' en 'The Hangover Part II' en 'Part III'. Na 'Identity Thief' werden de pennenvruchten van Mazin ernstiger van toon, getuigen 'The Huntsman: Winter's War' en het beklijvende 'Chernobyl'. Vooral die laatste werd de hemel ingeprezen door critici en publiek.

De HBO-topreeks 'Chernobyl' verscheen vorig jaar op het Vlaamse tv-scherm, een klein jaar na zijn première. Sinds de release regende het internationale lofbetuigingen. Terecht: de historische fictiereeks over de kernramp in Oekraïne blijft aan de ribben kleven.
 
26 april 1986 zou de geschiedenis ingaan als de dag waarop de kerncentrale van Tsjernobyl tot ontploffing kwam. Wegens het langdurig getalm van de autoriteiten duurt het nog enkele dagen voor de mensen in het nabijgelegen dorpje Pripyat worden geëvacueerd, met alle desastreuze gevolgen van dien.
 
De vijfdelige miniserie vertelt het verhaal van de nucleaire ramp en de pogingen van het Sovjetregime om het zo lang mogelijk in de doofpot te houden. Dat is echter buiten Valery Legasov (Jared Harris), Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård) en Ulana Khomyuk (Emily Watson) gerekend, die er hun levensdoel van maken om de waarheid achter de ontploffing naar boven te spitten.
 
Doorspekt met realistische weergaves van de tragiek en verbluffende acteerprestaties - Skarsgård hield er een Golden Globe voor beste bijrol aan over - grijpt 'Chernobyl' naar de keel. De minireeks werd bedolven onder de prijzen, met onder meer tien Daytime Emmy Awards en twee Golden Globes.
 
"Chernobyl is een rampenfilm, een spionagefilm, een horrorfilm, politieke thriller en een menselijk drama ineen. En het excelleert op alle niveaus", klinkt het in The Guardian.

Doofpotoperatie

Rond 2014 raakte Mazin steeds meer geobsedeerd door de nucleaire explosie in Tsjernobyl: hij verslond alles wat hij kon vinden over het onderwerp. Langzaamaan kreeg een miniserie vorm in zijn hoofd. Hij pitchte zijn idee bij zijn bevriende 'Game Of Thrones'-breinen David Benioff en Dan Weiss. "Hier zit een serie in", klonk het.

Mazin begreep dat de spanning van de reeks besloten zat in de geheimhouding van de Sovjets over de kernramp. Hij stroopte de mouwen op en schetste met een meesterlijk scenario een ontluisterend beeld van de doofpotoperatie die de Sovjet-Unie op het getouw zette, en de verwoede pogingen van enkele dappere wetenschappers om het deksel van dat stinkende, radioactieve putje te lichten.

De loden druk van het comedyschrijven

Na 20 jaar als comedyschrijver was het pennen van een dramareeks een verademing. "Comedy is het moeilijkste om te schrijven", verklaarde Mazin in 2019 aan de Amerikaanse cultuursite Vulture. "Veel moeilijker dan drama. Het komt nog niet in de buurt."

"Bij het schrijven van comedy moet je iets creëren dat zo meeslepend en fascinerend is in zijn eigen, specifieke manier, dat er bij je publiek een spontane fysieke respons ontstaat. Dat is uniek aan het genre. Bij drama is die druk er niet: als je publiek enkel op het einde een traan wegpinkt, is dat oké. Een goeie comedy moet zo'n fysieke reactie veel frequenter kunnen opwekken, want die lachfrequentie is je graadmeter."

"'Chernobyl' schrijven voelde heel natuurlijk aan voor mij. Bij het schrijven van comedy spookte voortdurend een beeld in mijn achterhoofd van een kamer vol schimmen die gehuld in duisternis met gekruiste armen bevelen: 'Toe dan, breng me aan het lachen'. Ongedwongen en bevrijdend was het, om die imaginaire verwachtingen naast mij neer te kunnen leggen. Het was heerlijk om me over niets te moeten bekommeren behalve mezelf."


Bekijk ‘Identity Thief’ vanavond om 20u35 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Series

Bekijk alles
Top