"Het belangrijkste is dat de collega's van het nachtleven weer aan het werk kunnen", meent Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur, na het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land. De Crisiscel Cultuur, die de cultuur- en evenementensector vertegenwoordigt, vreest dat het Covid Safe Ticket de medewerkers van de cultuursector zal belasten, maar is verheugd dat steeds meer zalen weer publiek mogen ontvangen.
In oktober mogen nachtclubs weer hun deuren openen, op voorwaarde dat ze gebruik maken van het Covid Safe Ticket en de luchtkwaliteit en ventilatie controleren met behulp van verscherpte protocollen. Net als op het openbaar vervoer, in zorginstellingen en bij medische en niet-medische contactberoepen, blijft het mondmasker verplicht bij binnenevenementen met meer dan 500 bezoekers en bij buitenevenementen met meer dan 750 bezoekers.

Dat gaat van theatervoorstellingen over sportwedstrijden tot congressen. Organisatoren van binnen- en buitenevenementen met meer bezoekers kunnen vanaf oktober gebruik maken van het Covid Safe Ticket. Dan gelden de verplichtingen inzake het Covid Infrastructure Risk Model (CIRM) en het Covid Event Risk Model (CERM) niet meer.

Dat de beperkingen dan wegvallen, daar had de sector op gerekend, klinkt het bij de Crisiscel Cultuur. "We zijn geen voorstander van het Covid Safe Ticket, maar op die manier kunnen er meer zalen de deuren openen zonder beperkingen: dat is goed", zegt Sioen. "Hoe minder passen, hoe beter. Het is niet alleen een extra controlemiddel, het vraagt ook extra personeel", verduidelijkt hij. Maar de coronapas kan de pret niet drukken. "We zijn heel blij voor onze collega's van het nachtleven. Het was een onhoudbare situatie: mensen willen buitenkomen, mensen willen feesten. En de burgers hebben hun verantwoordelijkheid genomen: 90 procent van de Vlamingen heeft zich al laten vaccineren", zegt Sioen, merkbaar opgetogen.

"Ik vind het onwaarschijnlijk dat mensen, ondanks alle moeilijkheden, zoveel moed hebben om toch van alles te organiseren: daarom kunnen muzikanten spelen, kunnen voorstellingen doorgaan", zegt Sioen. Wie om zich heen kijkt, ziet dat er steeds meer evenementen georganiseerd worden, meent hij. "Voor ons zijn dat de lokale helden. Lang leve de organisatoren."