De federale fase in het crisisbeheer van de coronapandemie blijft nog zeker tot eind oktober duren, en gaat mogelijk daarna ook nog niet meteen op de schop. "Het zou zeer complex zijn om die te beëindigen terwijl er nog allerhande federale maatregelen van toepassing zijn", zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vanavond op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.
De federale regering en de deelstaten gaven het coronacommissariaat tijdens het Overlegcomité van eind augustus al de opdracht om het einde van de federale fase van het coronacrisisbeheer voor te bereiden. Die federale fase loopt al onafgebroken sinds 12 maart vorig jaar. 

Maar een simpele taak is dat niet, en een concrete datum voor het einde van die federale fase is dan ook nog niet geprikt, viel te horen na afloop van het Overlegcomité van vrijdag. "De voorbereidingen zijn bezig, en op een bepaald moment zal de federale fase aflopen", benadrukte premier Alexander De Croo op de persconferentie achteraf. "Maar het zou zeer complex zijn om dat stop te zetten op een moment dat er nog federale maatregelen van toepassing zijn. Het zal dus zeker niet voor eind oktober zijn, en het zal afhangen van de verdere evolutie van de situatie."

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is de overgang van een federale naar een post-federale fase inderdaad "een enorm werk". Het Overlegcomité van vandaag heeft nu afgesproken dat alle betrokken autoriteiten - de gewesten en het federale niveau - voor eind oktober een inventaris opmaken van alles wat nodig is om in een post-federale fase te kunnen beslissen over zaken als contactopsporing, testing, ventilatie, luchtkwaliteit en andere elementen. "Zo zijn we klaar om het nodige reglementaire werk te doen om die beschikkingen in de eigen reglementering te schrijven, zodat de post-federale fase een succes kan zijn."