Er komt een reglementair kader met verplichtingen op het vlak van ventilatie in cafés, restaurants, fitnesscentra, sportinfrastructuur binnen en discotheken. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verklaard na afloop van het Overlegcomité.
De minister noemde ventilatie van cruciaal belang in de strijd tegen het coronavirus, maar ook later in het griepseizoen. Er komen dus verplichtingen op het vlak van ventilatie. Eigenaars krijgen wel de mogelijkheid de luchtkwaliteit te garanderen met verschillende technieken, zoals ventilatie of purificatie.

Het is niet de bedoeling die verplichting van vandaag op morgen in te voeren. Er komt een overgangsperiode met een zekere tolerantie, waarin de inspectie veeleer dienst zal doen als coaching in plaats van repressief tewerk te gaan. Maar na die periode zal de reglementering duidelijk zijn en indien er geen oplossingen mogelijk zijn om de kwaliteit te garanderen, dan wordt de ultieme sanctie de sluiting, aldus Vandenbroucke.

In de marge van het overlegcomité raakte volgens Voka ook bekend dat werkgevers zicht kunnen krijgen op de vaccinatiegraad van hun personeelsgroep. Voka vraagt dat dit zo snel als mogelijk wordt geoperationaliseerd. De regeling geldt enkel voor vestigingen met minimaal 50 werknemers en dat om de privacy van de individuele werknemers te waarborgen.