De iPhones van voormalig VRT-journalist Peter Verlinden en zijn echtgenote Marie Bamutese zijn "waarschijnlijk aangevallen met Pegasus-software". Dat schrijven Knack en Le Soir op basis van een inlichtingenrapport van de militaire inlichtingendienst ADIV dat ze konden inkijken. "De ADIV gaat ervan uit dat de intrusie zeer waarschijnlijk is geïnitieerd door Rwanda." Het Security Lab van Amnesty International bevestigt de sporen van infectie.
In juli kwam aan het licht dat geavanceerde hackingsoftware verkocht door het Israëlische bedrijf NSO Group gebruikt is door autoritaire overheden om de smartphones van journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren in tal van landen. In België startte de ADIV een onderzoek naar aanleiding van de publicaties.

"Onze dienst identificeerde verschillende Belgische burgers als potentiële doelwitten van de Pegasus-software. In dat kader zijn Peter Verlinden en Marie Bamutese gecontacteerd voor een veiligheidscontrole van hun communicatie-apparaten", schrijft de ADIV in een inlichtingenrapport "beperkte verspreiding" van 16 september 2021. "Terwijl het volledig onderzoek nog loopt, stelt onze dienst vast dat zowel de toestellen van Verlinden als Bamutese waarschijnlijk zijn aangevallen door de Pegasus-software. Gelet op de timing van de intrusie en het profiel van de doelwitten, gaat de ADIV ervanuit dat zo'n intrusie zeer waarschijnlijk door Rwanda geïnitieerd is. Gelet op de complexiteit van de Pegasus-software van NSO doet de ADIV verder onderzoek om onze eerste inschatting te bevestigen en de volledige omvang van de compromittering vast te stellen."

In een reactie laat de NSO Group aan Knack weten dat "als en wanneer NSO enig geloofwaardig bewijs van misbruik ontvangt, wij dit zullen onderzoeken". "Als misbruik wordt vastgesteld, heeft het bedrijf sancties ter beschikking -waaronder de totale uitschakeling van het systeem."

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) laat in een reactie weten ontzet te zijn en maatregelen te eisen. De VVJ/AVBB dringt er bij de Belgische overheid op aan om "de cyberonveiligheid van onder meer journalisten ernstiger te nemen dan nu het geval is". Ze dringt aan op een forse aanpak van alle verantwoordelijken achter Pegasus.

Ook de mediabedrijven en individuele journalisten zullen volgens de VVJ meer inspanningen moeten leveren om in alle veiligheid hun werk te kunnen doen - "dit zowel in de fysieke als in de online wereld". "De VVJ/AVBB plaatst het thema dan ook hoog op de agenda voor de komende tijd", klinkt het.