Remco Evenepoel won zilver op het WK tijdrijden in Yorkshire in 2019, behaalde de Europese titel in 2019 en knalde vorige week naar brons op het EK in Trento. Zondag droomt hij op het WK voor eigen volk opnieuw van eremetaal. "Ik ga gewoon het beste van mezelf geven", zegt hij. "Vorige week heb ik vertrouwen opgedaan. Ik kijk enorm uit naar zondag."
Evenepoel arriveerde gisteren in het teamhotel in Brugge. Hij verkende het parcours intussen al een paar keer. "Het parcours heeft weinig geheimen", vatte hij samen. "Het wordt gewoon hard stampen. Het is vlak, rechtdoor, met weinig bochten, bijna 44 km en er staat ook wind, maar nu ook weer niet heel veel. Ik ben blij dat we een langere afstand krijgen voorgeschoteld dan vorige week in Trento, maar het is niet dat ik dan meer in het voordeel ben dan de andere tijdrijders. Een Ganna of Küng kunnen zo'n afstand ook perfect aan. Uiteraard ben ik op zo'n parcours een beetje in het nadeel met mijn gewicht, maar goed, dat was ik ook in Trento en toch verlies ik niet al te veel tijd ten opzichte van die grote mannen. Het is nu dubbel zo lang als toen, een langere tijdrit ligt me iets beter dan zo'n korte, explosieve inspanning en ik ben dan weer heel aerodynamisch, dus dat is dan weer in mijn voordeel. Het is gewoon zaak om van het begin tot het einde een heel strak en snel tempo te rijden. Je moet zo'n lange tijdrit ook goed indelen, zodat op het einde de benen 'niet ontploffen' en je nog kan versnellen."

"Het is een mooie afstand op een mooi parcours, maar het zal zondag vooral mentaal lastig zijn", weet hij, "omdat het de ganse tijd rechtdoor gaat. Je kan amper de benen laten rusten. Het is echt een parcours voor hardrijders, voor mannen die heel lang heel hard kunnen rijden."

Niet meteen een parcours op maat van Evenepoel dus, die liever onderweg ook wat hoogtemeters heeft. "Maar we moeten het nemen zoals het komt. Ik kijk er alleszins naar uit, het is een WK in eigen land, dat wordt speciaal. Dat weet elke Belg die hier start. Of ik me misschien iets te enthousiast kan laten maken? Dat kan zeker. Ik was ook te enthousiast vorige week in Trento waar ik ook heel snel startte en het in het tweede deel lastiger kreeg. Ik zal heel goed moeten indelen, me niet gek mogen laten maken onderweg, kalm moeten blijven en het slim moet spelen zodat ik op het einde nog kan versnellen."

Evenepoel deed het vrij rustig aan na het WK op training. "Ik heb maar één lange training afgewerkt, voor de rest waren het ritjes van maximaal twee uur met weinig intensiteit. Ik heb dus actief herstellend gewerkt", legde hij uit. "Het grote doel is om zondag en de week nadien iets beter te zijn dan de voorbije weken. Een procent zeker, dat zal nodig zijn om hier te kunnen winnen, maar ik weet ook dat zo'n procentje niet uit de lucht komt vallen", lachte hij.

"Het is een groot vraagteken, maar dat is toch het doel: iets beter zijn en ik hoop zo hoog mogelijk te eindigen. Ik zal een heel goede dag moeten hebben voor een medaille, maar ik ga er gewoon keihard voor knokken, zeker en vast. Het grote doel is om met twee Belgen op het podium te staan, dat is het droomscenario. Vooraf is het moeilijk om voorspellingen te doen, veel hangt ook af van de vorm van de dag. Vorige week heb ik vertrouwen getankt met mijn bronzen en zilveren medaille (in de wegrit, red.). De vorm is goed, ook bij Wout, en dan kunnen we beiden meedoen voor de medaille. Daarna was het zaak om snel de knop om te draaien en de focus opnieuw te verleggen naar dit WK."