'Young Guns I' op VTM4: in deze films was Billy The Kid een schot in de roos

Films | Vanavond zendt VTM4 de western 'Young Guns I' uit, over de wetteloze strapatsen van de mythische Amerikaanse outlaw Billy The Kid. De schietgrage jongeman zaaide in de tweede helft van de negentiende eeuw terreur in het zuidwesten van de VS met zijn koelbloedige moorden en crimineel gedrag. Ondanks zijn lange kerfstok groeide Billy The Kid mettertijd uit tot een nationale cultheld die tot de verbeelding spreekt. Proximus Pickx ging na welke films het meest accurate beeld schetsen van The Kid.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Chisum (1970)

Geoffrey Deuel beleefde zijn acteerdebuut als Billy The Kid in deze grote westernprent met dé held van het genre, John Wayne, in de titelrol van de welvarende veehouder John Chisum. Nadat hij een betaling aan Billy The Kid weigert, steelt die laatste 500 dollar aan vee van Chisum ter compensatie. Ook andere veehouders in de streek worden bestolen door de bende van The Kid, die een groeiende bedreiging vormt voor de gevestigde orde. 

Chisum doet een beroep op Pat Garrett, een voormalige buffeljager en cowboy, om de bende van Billy The Kid te vatten en recht te laten geschieden. De film werd geprezen omwille van de historische nauwkeurigheid, mits enkele artistieke vrijheden, en de glansrol van John Wayne, die toen op de top van zijn roem stond. De plotwendingen zijn talrijker dan in de doorsnee western, hetgeen 'Chisum' tot een aangenaam kijkstuk maakt.

Pat Garrett & Billy the Kid (1973)

Deze western is een vertelling zonder franjes over Pat Garrett en Billy the Kid, wiens hechte vriendschap lang teruggaat en die zich elk aan de andere kant van de wet bevinden wanneer Garrett sheriff wordt. Hij sluit Billy op voor een oude moord. Zijn executie aan de galg staat gepland over drie dagen, wanneer Billy uit zijn cel breekt en op de vlucht slaat. Er volgt een klopjacht doorheen het Wilde Westen.

Zanger en componist Kris Kristopherson kroop in de huid van Billy en lanceerde zo zijn carrière in de filmwereld. Bob Dylan speelt een personage genaamd Alias, maar zijn acteerprestatie is dan weer minder geslaagd. James Coburn zet een overtuigende Pat Garrett neer en bleek een match in heaven met zijn tegenspeler Kristopherson, die de film naar een hoger niveau tilt.

Young Guns II (1990)

In de sequel op 'Young Guns' (1988) herneemt Emilio Estevez zijn rol als Billy the Kid, en ook Kiefer Sutherland (Jack Bauer in '24') is weer van de partij. In deze vervolgfilm bevrijdt Billy zijn gevangengenomen kompanen uit de gevangenis en vlucht naar Mexico, achterna gezeten door de arm der wet. 

De film is een revionistische versie van de legende van Billy The Kid. Met een atypische invalshoek, want deze western zet Billy, anders dan bij de meeste films over de outlaw, niet op een voetstuk. De film schetst de revolverheld als een naïeve, onbezonnen jongeman. Een knakker zonder meesterplan die tegen wil en dank bekendheid verwierf en worstelt met zijn verantwoordelijkheden als bendeleider. Het werpt een ander licht op de persoonlijkheid van The Kid en nuanceert het mythische aura rond het personage. Een welgekomen nuance, die wellicht dichter aanschurkt bij de waarheid over de outlaw.

Bekijk 'Young Guns' vanavond om 20u30 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top