One Day, One Goal: Jean-Pierre Papin overklast Van Basten in de Champions League

In het seizoen 1992-1993 was één ploeg de favoriet om de Champions League te winnen: AC Milan. De Lombarden trokken Jean-Pierre Papin aan om onder meer dit doel te bereiken. En de Fransman onderscheidde zich tijdens de Champions League-competitie met een prachtig doelpunt.

In 1993 was het een Belg die de Champions League won met een Franse club. Raymond Goethals coachte Marseille naar de top van Europa door met Marseille AC Milan in de finale te verslaan, dankzij een kopbal van Basile Boli. De Italianen konden zich troosten met een van de mooiste doelpunten van het toernooi, het werk van Jean-Pierre Papin.
 
Voor de voormalige aanvaller van Club Brugge (85-86) en Marseille (86-92) was het resultaat van de wedstrijd uiteraard een grote teleurstelling. Hij had met Marseille in 1991 de finale van de Europacup gehaald, waarin het op strafschoppen verloor van Rode Ster Belgrado en hij was naar Milaan getrokken met de hoop om eindelijk de beker met de grote oren te winnen. Zijn vroegere club zou zijn droom aan diggelen schieten maar AC Milan zou het seizoen daarop de Champions League-finale tegen Barcelona winnen, al speelde Papin toen wel niet mee.

Halve finales… met 8 ploegen

In die tijd was het format van de Champions League heel anders dan nu. Aan de competitie namen toen minder ploegen deel: 36 tegenover 79 nu als je al de voorrondes erbij telt. Na een kwalificatieronde voor de kampioenen van de 9 slechtst presterende landen in Europa werd de 1/16e finale volgens het knock-outsysteem gespeeld met een heen- en terugwedstrijd, net als de 1/8e. De 8 clubs die deze twee ronden hadden overleefd, werden onderverdeeld in twee groepen van 4, een format dat als halve finale fungeerde aangezien de winnaars van de twee groepen tegen elkaar in de finale speelden. 
 
In Groep A zaten toen Olympique de Marseille, Club Brugge, Rangers FC en CSKA Moskou. In Groep B maakten AC Milan, IFK Göteborg, FC Porto en PSV de poule compleet. Deze kwalificatieronde met zes wedstrijden vond plaats tussen november en… eind april. Dat is heel wat anders dan het huidige hectische tempo binnen het Europese voetbal van vandaag.

Papin en zijn ‘papinades’

Op 3 maart 1993 reisde AC Milan naar Porto voor de derde wedstrijd van de groepswedstrijden. De ploeg uit Lombardije had de eerste twee wedstrijden gewonnen en kwam met veel vertrouwen in de Portugese havenstad aan. Een vertrouwen dat de spits Jean-Pierre Papin ertoe in staat zou stellen om een meesterlijk doelpunt te maken, zoals alleen Papin dat zou kunnen: een heerlijke papinade of spectaculaire volley die deed denken aan het doelpunt van zijn ploeggenoot Marco Van Basten met Nederland in de finale van Euro 88.
 
Papin liep centraal rechts van de 16 waar Porto stond te verdedigen toen de bal in de lucht naar hem toe kwam en hij hem in één keer op de slof nam. Zijn krachtige volley liet de doelman van de Dragöes (Draken) geen schijn van kans. In het Estadio das Antas, de voormalige thuishaven van FC Porto, waren de fans zo getuige van een van de mooiste doelpunten van de allereerste editie van de UEFA Champions League.
 
Ben je een fan van onze serie? Lees dan hoe Branko Oblak een raket in het doel van Engeland vuurde.


UEFA Champions League

Bekijk alles
Top